СВЕТЪТ 

Журналисти в Италия протестираха заради обиди от водещи политически фигури

Италианските лидери се опитваха днес да потвърдят своя ангажимент към свободата на медиите на фона на протести на журналисти в цялата страна срещу обиди срещу тях, отправени от водещи политически фигури от Движение Пет звезди, предаде Асошиейтед прес.

На централни площади в италианските областни градове журналистите се събраха, за да изразят възмущението си от изявленията на лидера на движението Луиджи Ди Майо и на друг влиятелен негов представител Алесандро Ди Батиста. Те нарекоха журналистите „чакали“, „проститутки“ и „интелектуално и морално корумпирани индивиди“. Тези думи двамата политици изрекоха като реакция на отразяването от медиите на процеса срещу кметицата на Рим Вирджиния Раджи, приключил с оправдателна присъда този уикенд.

По делото, Раджи, която също е от Движение Пет звезди, бе обвинена в лъжа пред представители на органите за борба с корупцията. Ако вината ѝ беше призната, тя щеше да изгуби поста си и случаят щеше да хвърли тъмно петно по репутацията на движението. След оневиняването на Раджи Ди Майо и Ди Батиста незабавно се нахвърлиха на медиите заради това как те са отразявали през годините скандала.

Протестиращите срещу тези нападки ги определиха днес като заплаха за демокрацията и казаха, че искат да бият тревога относно една зараждаща се по света политическа философия, която превръща журналистите в изкупителна жертва.

Журналистите подчертаха, че отразяването на процеса срещу Раджи не се е отличавало от отразяването на други подобни скандали, свързани с политически лидери в миналото.

Италианският премиер Джузепе Конте днес каза, че неговото правителство стои твърдо за свободата на медиите. Луиджи Ди Майо пък заяви, че свободата на информацията е свещена, но допълни, че свободата на медиите не може да бъде свобода, за да се изричат лъжи и свобода да се обижда.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ