СВЕТЪТ 

САЩ се обявиха и срещу „Турски поток“

Американският министър на енергетиката Рик Пери обвини Русия, че тя разглежда доставките на енергоносители като средство за постигането на своите цели и заяви, че Москва трябва да прекрати да използва енергията като оръжие, предава БГНЕС. Той заяви това в унгарската столица Будапеща.

„Не трябва да позволяваме повече на Кремъл да използва енергията като оръжие“, призова Пери. Той се обяви за диверсификация на източниците на доставка на енергоносители за Европа. „Русия използва проекта за тръбопровод „Северен поток-2“ и състоящият се от много отсечки тръбопровод „Турски поток“, за да се опита да укрепи своя контрол над Централна и Източна Европа“, заяви американският министър на енергетиката.

„САЩ се обявяват категорично срещу тези проекти и ние призоваваме Унгария да се присъедини към нас, за да ги отхвърли“, каза Рик Пери. Министърът на енергетиката на САЩ е на обиколка в страните от Източна Европа.

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп през последните месеци активно призовава страните от ЕС да увеличат вноса на американски втечнен газ за сметка на доставките на руски тръбопроводен газ. САЩ са категорично и срещу другият гоям руски газов проект Северен поток 2.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ