СВЕТЪТ 

Ципрас иска президентът на Гърция да се избира пряко от народа

Гръцкият премиер Алексис Ципрас предложи да се внесе изменение в конституцията на страната, което да позволи избиране на президента пряко от народа, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

Ципрас представи в парламента предложения на управляващата левица СИРИЗА за изменения в конституцията. Според премиера „перспективата за непосредствено избиране на президента на републиката от народа ще му даде специална власт“, но това няма да създаде опасност от двойнственост в управлението на страната.

В момента държавният глава се избира по парламентарен път с мнозинство от две три за срок от пет години. Поправки в конституцията от 1986 г. ограничиха пълномощията на президента и го лишиха от правото да уволнява премиера, да налага вето на приети от парламента закони, ограничиха правото му да разпуска законодателния орган и да обявява референдуми. Правото за обявяване на извънредно положение беше прехвърлено на парламента.

В речта си Ципрас подчерта, че финансовата криза в Гърция е разкрила недостига на демокрация в страната. „Икономическата криза ни накара ясно да видим дефицита на демокрация, институционалните и административни недостатъци и изкара на преден план исканията на народа за повече демокрация, равенство, социална защита, исканията за радикална реформа на държавата“, посочи гръцкият премиер.

По думите му предложението на СИРИЗА за ревизия на конституцията има за главна цел „да засили парламентаризма, да задълбочи демокрацията и участието на населението в политическите процеси, да гарантира социалните права, да премахне привилегированите институции, действащи в полза на политическия елит“.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ