ШАРЕН СВЯТ 

Картина на Хокни се продаде за 90,3 милиона долара и подобри няколко рекорда

Картина на британския художник Дейвид Хокни бе продадена на търг за 90,3 милиона долара. Това е рекордна сума за произведение на жив творец, предадоха световните агенции.

Търгът се проведе в Ню Йорк в аукционната къща Кристис. Творбата „Портрет на творец (басейн с две фигури)“ успя да детронира от пиедестала на най-скъпо изтъргувана творба на жив творец „Балоненото куче (оранжево)“ на Джеф Кунс, продадена през 2013 г. в аукционната къща Кристис в Ню Йорк за 58,4 милиона долара.

Стартовата цена на картината на Хокни беше 18 милиона долара и само за 30 секунди сумата прехвърли прага от 50 милиона долара.

Творбата на Хокни, който е на 81 години, съчетава две от най-предпочитаните му теми – басейните и двойния портрет, тоест – двама души, които си взаимодействат. На картината с размери 2,13 метра на 3,05 метра елегантен мъж, стоящ прав до басейн, гледа замислено друг мъж, който плува под водата в негова посока, на фона на идиличен пейзаж с дървета и планини. Мъжът, който е прав, е бившият любовник и муза на Хокни – Питър Шлезинджър. Тяхната връзка продължава от 1966 г. до 1972 г.

Картината е нарисувана през 1972 г., когато връзката им приключва и мъжът, който плува, може би е бил новият любовник на Хокни, смятат специалисти.

Миналата година картината на Хокни „Магистралата на тихоокеанското крайбрежие и Санта Моника“ бе купена за 28,4 милиона долара на търг в Сотбис и тогава това стана рекорд за твореца, който бе подобрен тази нощ.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ