СВЕТЪТ 

Пълна блокада! Протести заради горивата и в Европа

Франция се готви за пълна блокада днес. Така наречените „жълти жилетки” там планират национален протест срещу цените на бензина и дизела. Протестиращите настояват правителството в Париж да се намеси като свали цените.

Бюджетът за 2019-та предвижда повишение на данъка за дизела с 6 процента и половина на литър, а за петрола с почти 3 на сто. Повишението цели да намали замърсяването като окуражи французите да купуват екологично по-ефективни автомобили, предаде NOVA. Хиляди белгийци подкрепиха Facebook призива на свой сънародник днес, 17-ти ноември да се откажат от всякакви покупки и да останат у дома.

Идеята е днес хората да не плащат за нищо, за да „накажат“ правителството. Конкретната причина за протеста са растящите цени на горивата. Друга група в същата социална мрежа призовава за обща стачка срещу правителството и приканва водачите на частни автомобили и на камиони да препречат изходите на магистралите в страната до края на неделния ден.

Според организаторите правителството трябва да разбере, че хората не могат да търпят да бъдат- цитирам – „негови портфейли“.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ