СВЕТЪТ 

Протести с искане за оставката на премиера Бабиш в Чехия

Хиляди хора протестираха днес в Прага с искане за оставката на чешкия министър-председател Андрей Бабиш, а продължаващата правителствена криза хвърли сянка върху възпоменанията за „нежната революция“, започнала преди 29 години, предаде ДПА.

Демонстрантите развяваха европейски знамена и скандираха „оставка, оставка“ по адрес на Бабиш, който е разследван във връзка с твърдения за корупция.

Премиерът очевидно се опита да избегне протестиращите при възпоменанията за „нежната революция“ и поднесе цветя пред паметник в Прага през нощта. Чешката осведомителна агенция (ЧТК) съобщи, че на сутринта активисти са хвърлили цветята в кофа за боклук. Полицията е започнала разследване за повреждане на имущество.

Милиардерът Бабиш е подложен на натиск заради корупционен скандал, включващ субсидии за луксозен спа курорт. Вчера той отвърна на призивите да се оттегли, като каза, че никога няма да подаде оставка.

Няколко организации призоваха за днешните протести „срещу омразата и лъжите“.

Демонстрациите съвпаднаха с възпоменанията по случай смазването на мирните студентски протести на 17 ноември 1989 г., предизвикало „нежната революция“, довела до падането на комунистическото правителство в тогавашна Чехословакия и прехода към демокрация.

От 2000 г. тези събития се отбелязват като официален празник, наречен Ден на борбата за свобода и демокрация. На същия ден се отбелязва и затварянето на чешките университети от германските нацистки окупационни сили, извършено на 17 ноември 1939 г.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ