АВТО-МОТО ТЕМА 

4 мм грайфер стигат, за да не ви глобят за липса на зимни гуми

Ако сте шофьор, за да не ви глоби КАТ, че гумите ви не съответстват на зимните условия, достатъчно е те да имат дълбочина на грайфера поне 4 мм. “Движещите се по пътя пътни превозни средства трябва да бъдат с гуми, предназначени за зимни условия, или с гуми с дълбочина на протектора, не по-малка или равна на 4 мм, през периода от 15 ноември до 1 март.” Това пише в член 139, ал. 4 от Закона за движение по пътищата, а глобата за нарушителите е 50 лв. В същото време напоследък има много подвеждащи съобщения за изискванията какви да са гумите.

Шофьорите масово тръгнаха да сменят гумите на колите си заради проверките на КАТ и очакванията за снеговалеж вече не само в планините, а и на много места в страната. Огромни опашки се извиха пред автосервизите в последните два-три дни. Някъде се чака по половин ден, а ако записвате час, сервизи запазват време за след седмица, пише „24 часа“.

Миналата година по време на акция “Зима” са проверени 45 233 превозни средства и са открити 3613 нарушения. Най-честата причина за глоба е била загасени фарове – 1913 случая. За гуми с по-малък от 4 мм грайфер са “изгорели” 394 шофьори, а 90 са отнесли акт за неизмито стъкло. 19 колоездачи са санкционирани за проблеми с велосипедите си, обясни шефът на Пътна полиция Росен Рапчев.

От 15.XI. се налага глоба в размер на 50 лв. на шофьори, които карат с гуми с грайфер под 4 мм. Всесезонните гуми са хит в градовете С навлизането на още съвременни технологии и изравняването на цените все по-търсени у нас са всесезонните гуми. Те вършат отлична работа, особено ако карате предимно в града на сравнително почистени от сняг и лед улици. Легално се спестяват нерви и пари. Карането с летни гуми обаче в студеното време не е препоръчително, дори и да е сухо, защото студеният асфалт нарушава сцеплението два пъти, оттам спирането и стабилността.

Глобалното затопляне прави всесезонните гуми все по-популярни и в световен мащаб. Немското издание Autobild съобщава, че през последните 2 г. броят на купувачите на всесезонни гуми за леки автомобили и кросоувъри в Германия се е увеличавал всяка година с 1 милион. От изданието прогнозират, че в 2023 г. с всесезонни гуми ще бъдат “обути” 15 млн. коли – почти 1/3 от германския автопарк.

От 60 до 285 лв. струват новите зимни гуми при най-малкия 15-инчов размер за градските автомобили и от 200 до 1700 лв. при 21-инчовите за големите кросоувъри и лимузини. Летните големи гуми започват от 155 лв. и стигат до 1600 лв. Най-евтините летни с 15-инчовия размер са около 45 лв., а най-скъпите – 1110 лв. Всесезонни от същия размер са от 65 до 350 лв.

По правило употребяваните гуми с грайфер над 4 мм стартират с цени от 20 лв. всяка и обикновено са на 2 пъти по-ниска цена. Все по-малко българи обаче избират този вариант заради риск от скрити дефекти. Най-удобно е да съхранявате зимните гуми в специално оборудвани за целта халета, наречени “хотели за гуми”. На гумите се прави предварителен оглед, описване на характеристиките им (марка, модел, размер, степен на износеност) и данни за клиента, който ги оставя. Съставя се договор за отговорно съхранение. За 6 месеца в зависимост от размера цената за престой на комплект е 40-70 лева.

Шофьорите, на които предстои пътуване в неделя, да тръгват с автомобили, подготвени за движение при зимни условия, съветват от Агенция “Пътна инфраструктура”. Необходимо е шофьорите да карат внимателно, със съобразена скорост, да спазват правилата за движение, необходимата дистанция и да не предприемат резки маневри, посочват от АПИ.

На директорите на 28-те областни пътни управления е разпоредено да следят прогнозите по райони и да предприемат действия за обработка на настилките във високопланинските райони и проходите, където има предпоставки за заледявания. В поддържането на 20 000 км републикански пътища през зимните месеци ще участват 3000 снегопочистващи машини – снегорини, техника за разпръскване на пясък и т. н. По опорните пунктове са осигурени необходимите количества сол, пясък, луга и химически вещества.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ