СВЕТЪТ 

Брюксел отива на поправителен за бюджет 2019 г.

ЕК ще трябва да разработи нов проектобюджет на ЕС за следващата 2019 г., след като Съветът на ЕС и ЕП не успяха да постигнат споразумение по сегашното предложение, съобщи електронното издание „ИЮ Обзървър“. Крайният срок за постигането на компромис беше в полунощ срещу вторник. Евродепутатът Даниеле Виоти обясни, че става въпрос „просто за техническа пауза“. А преговарящият от името на Съвета на ЕС финансовият министър на Австрия Хартвиг Льогер изрази увереност, че споразумение ще бъде постигнато преди края на годината.

Еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер заяви, че „в рамките на няколко дни“ ще бъде представено ново предложение с надеждата, че ще бъде постигнат компромис. В „Туитър“ той написа, че ситуацията „не е драматична“. ЕК предложи за одобрение бюджет от 166 млрд. евро за поети задължения и 149 млрд. евро за разплащания, което е с 3% повече от парите, отпуснати за 2018 г. Eвродепутатите предлагат ЕС да разполага със 166.3 млрд. евро за поети задължения и със 149.3 млрд. евро за разплащания.

Страните членки пък настояват за поети задължения в хазната на ЕС за догодина да има 164.1 млрд. евро и за разплащания 148.2 млрд. евро. Държавите от ЕС смятат, че намаляването на разходите може да дойде от съкращаване на административните разходи. Евродепутатите пък искат повече пари за програмата за обмен в сферата на образованието, спорта и младежта „Еразъм“, както и за инициативи в подкрепа на младежката заетост. Целта на преговорите е да се постигне компромис между предложението за бюджет от страните членки и това на евродепутатите.

Ако преговарящите не успеят да постигнат съгласие, то ЕС ще трябва да се обърне към извънредните бюджети, при които разходите се определят пропорционално всеки месец, като последният бюджет се използва за основа.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ