СВЕТЪТ 

Македония арестува най-могъщия човек по време на режима на Груевски

Бившият директор на македонското контраразузнаване (УБК) и братовчед на Никола Груевски Сашо Миялков бе задържан вчера вечерта в Скопие, събщиха местните медии. Арестът е по искане на Специалната прокуратура. В момента Миялков се намира в ареста „Шутка“ в македонската столица. Миялков бе изведен с белезници от луксозния хотел „Мериот“ в центъра на Скопие.

Съд му наложи мярка „задържане под стража 30 дни“. Сашо Миялков еобвиняем в делата „Крепост-Таргет“, „Трезор“, „Тортура“ и „Титаник 2“. Сашо Миялков се смяташе за най-влиятелната личност по време на режима на Никола Груевски. Той се счита и за един от най-богатите в страната. Арестът идва само седмица след като Груевски избяга от страната и официално получи убежище в Унгария.

53-годишният Миялков е син на Йордан Миялков, първият вътрешен министър на независима Република Македония, който загина през декември 1991 г. на територията на Сърбия. Той ръководи еднолично контраразузнаването от от 29 август 2006 г. до 12 май 2015 година. Той подава оставка само три дни след кървавия инцидент край Куманово когато загинаха десет македонски полицаи, а много други бяха ранени.

Сашо Миялков бе известен с това, че минава без проверка сръбската граница. През 2015 година на летището в Белград в личния му багаж бе открит пистолет, но много бързо бе пуснат без никакви последствия за него. От разпространените подслушвани разговори през 2015 година стана ясно, че Миялков контролира съдебната система и брутално нарежда кой да бъде арестуван и на кой да бъде отнет бизнеса.

Според официални данни от неговите имотни декларации става ясно, че докато е директор на УБК Миялков се занимава и с бизнес: между 2008 и 2013 г. е станал собственик на четири фирми, а състоянието му е нараснало от 1.1 до 2.7 милиона евро. От 2007 година бе член на Изпълнителния комитет на ВМРО-ДПМНЕ. Неотдавна бе изключен от партията.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ