ШАРЕН СВЯТ 

Медици убиха рака на белия дроб само с едно убождане

Британските лекари започнаха да прилагат за диагностициране и лечение на рак на белите дробове уникална технология за радиочестотна аблация, която преди е била използвана за лечение на аритмии и други сърдечни заболявания.

Сега лекарите планират да се откажат от дългите операции и сложни методи за лечение на онкологията от този тип.

Според Daily Mail операцията се извършва с помощта на гореща игла. С този инструмент се извършва бърза биопсия, резултатите от която се обработват в рамките на две седмици.

В този случай втората операция, по време на която част от засегнатия орган се отстранява заедно с тумора, се осъществява чрез малка пункция между ребрата на пациента. Този иновативен метод намалява както времето на операцията, така и периода на възстановяване на пациента.

Дебелината на „първичната“ игла е само 1,5 мм, което значително улеснява достъпа до болните дробове. След това през нея в тялото на пациента се вкарва игла с диаметър само 0,9 мм, с която хирургът достига до белия дроб.

Третата игла, загрята до 70 градуса, изрязва засегнатите от тумора части от белите дробове почти безболезнено, а на изрязаното място се поставя малко количество биогел, което ускорява заздравяването на тъканите. Пациентът след операцията може да се прибере у дома още на следващия ден.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ