ЗДРАВЕТО 

Пържените картофи – тихите убийци на мозъка

Всички обичаме пържени картофи. И всички знаем, че те са вредни, колкото и да се опитват да ни заблуждават в обратното. В това се опитва да ни убеди поредното изследване, направено от американски невролог, който обяви всички въглехидрати, дори и бавните, за „тихи убийци“ на мозъка, които увеличават опасността от деменция, депресия, епилепсия и главоболие. Д-р Дейвид Пърлмутър препоръчва храната ни да е като на предшествениците ни – с повече месо и мазнини. Решението според него е да се върнем към мазнините, които трябва да съставят до 75 процента от храната ни.

Въглехидратите трябва да са само 5 процента, а протеините да се запазят на сегашното ниво от 20 процента. Всъщност човешките гени са еволюирали преди хилядолетия, за да се справят с мазна храна без въглехидрати. Въпреки това ние ядем точно на обратния принцип. Затова д-р Пърлмутър препоръчва безглутенова диета без зърнени храни. Според него диетата с малко мазнини е отговорна за повечето от съвременните болести.

Друго изследване доказва, че високите нива на захарта е възможно да пречат на мозъка да я използва. Подобно нещо се наблюдава при диабет тип 2. Възможно е те да засягат кръвоносните съдове в мозъка и да допринасят за развитие на бета амилоидни плаки, които са токсични за мозъка и са характерни за хората с алцхаймер.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ