МИСТЕРИИ 

Баба Вела от Айтос избавя прокълнати на Змийски гроб

Велка Боздукова от Айтос е най-възрастната лечителка у нас. Всички в родния град и региона на 95-годишната пенсионерка я знаят като баба Вела – най-изкусната баячка и специалистка по леене на куршум.

Хвали се, че макар гонеща век живот, не ползвала хапчета и била в добро здраве. Малко съм уморена, казва, но пък приема хора от тъмно до тъмно, даже на рождения си ден. А пред вратата ѝ се извива опашка от чакащи. Наследила е уменията от майка си, но преди нея три поколения жени в рода гонили злото с разтопено олово. Получила в наследство баенето за уроки, за весене, за страх, за лимфни възли и т.н. и вече 23 години почти денонощно се среща с търсещите нетрадиционния начин да прогонят болката, злото и стреса. Според нея за всичко имало лек, само за мозъка – не. „Което е от стреса, се лекува с баене, ама има болести, които са по-силни от думите и от куршума. Още като видя човека, и му личи”, обяснява баячката. Според нея от сто болести – една е от простуда, другите са от стрес.

С подръчни средства лекувала и сливици – „вдигала” ги с пръсти и здраво завързвала кърпа под брадата. Рецептата на баба Вела за грип пък е смес от мед, олио и ракия, от която през час трябва да се хапва по лъжичка. А най-доброто средство за възпаление на гърлото е газта. И за хрема – пак газ, но на тампони. Това съветва айтоската лечителка, която се радва на широка известност най-вече заради баенето и леенето на куршум.

Вела Боздукова е родом от село Разбойна. Била най-голямата, гледала шестимата си братя и сестри, поемала цялата работа вкъщи. От 10-годишна е на къра, а зад тъкачния стан седнала на 15. През всичките тези години работата я крепяла. И досега дърпала юздите на коня и сама оряла лозето. И черешовата градина наглеждала, както и вилата си в Лясково. Известна е и със страстта си към строителството и че сама си чертае плановете за нови градежи. На 95 години ставала всяка сутрин в 3 часа. До 4 пред дома ѝ вече се е наредила опашка – чакат я да отвори външната врата, която винаги е под ключ, защото баенето преди изгрев-слънце най-помагало. Според баба Вела най-важна е молитвата, която се произнася по време на леенето на куршум.

Без думите ритуалът не можел да се случи – в оловото се отразява страхът на човека, но молитвата го гони. В местността пенсионерката е известна и като ясновидка, която много познавала на боб. Не признавала кафето и картите. Хвърляла боба с наричане, което пазела в дълбока тайна. Не го казвала на глас никога, понеже вярвала, че ще изчезне магията. Не искала, докато е жива, да каже на кого ще предаде дарбата си. Най-голямото ѝ тайнство е „обръщането на кръвта“. Когато човек е болен, кръвта му се съсирвала в някои точки.

„Тези точки трябва да се раздвижат. Всичко е от нерви и стрес. Човекът е като апарат – от време на време трябва да се поправя“, казва лечителката. Най-страшно според бабата било проклятието – можело да те вкара в гроба. И ако го изречеш, и ако го получиш. „Само едно спасение има от проклятието – Змийски гроб“, доверява лечителката, при която отчаяни хора оставят камари с дрехи. „Нося ги на Змийски гроб да им бая – за проклятие, за болки, за уроки. И хора водя. Някой змей е паднал там и е погребан, ама не се знае в кои години. Камъни има натрупани на мястото, до винпрома е“, обяснява още жената. Но на това място не се ходело току-така – трябва опитен човек да те води, иначе „кой знае какво ще се случи?!“. Баба Вела не записвала предварително за посещение – който търсел помощ, трябвало да се нареди на опашката пред дома ѝ и търпеливо да си изчака реда.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ