АВТО-МОТО 

5 правила за безпроблемно паркиране в снега

Зимата и първият голям снеговалеж са вече тук, предстоят и още резки температурни колебания. Тези промени диктуват свои правила и шофьорите трябва да ги спазват, за да си нямат ядове.

И тези правила засягат не само експлоатацията на автомобила и навиците на шофиране през зимата, но и някои нюанси на паркирането. Това е така защото, ако през зимата паркирате така, както през лятото, ще си имате доста проблеми, включително и от финансов характер.

Силата на навика

Представете си, че точно преди виелицата сте паркирали колата си, там където през лятото сте я оставяли на сянка – близо до някоя сграда или под дърво. И както често се случва през нощта вали та се къса, а на следващия ден се затопли. И тогава от покрива може да се срине върху колата ви малка лавина или пък да я прониже някоя тежка ледена висулка. Ако пък е под дърво, особено когато листата не са окапали напълно и снегът е мокър, шансът да намерите колата си сплескана под някой откършен клон не са никак малки.

Пораженията, които могат да нанесат на паркирана кола паднали клони, преспа сняг или ледена висулка от покрива, са предимно външни. Но избягвайте и да я паркирате и под стълбове на уличното осветление, защото ако те се прекършат (има и такива случаи) под напора на виелицата, последствията ще са фатални.

Под преспите

Избягвайте също така да паркирате и на по-високи и открити места, особено откъм страната на вятъра. След снежна бура, колата ще заприлича на ескимоско иглу.

На вечна котва

По някакви неразбираеми за никого причини в лютите студове колите много по-често излизат от строя. Така нараства изключително много рискът в резултат от непредвидена авария автомобилът да остане паркиран на едно и също място неопределено дълго време.

Ето защо избирайте такова място за паркиране, което е възможно най-безопасно. Отчитайте всички заплахи, включително и от снегорин, който заради стеснените от преспите улици, може да засегне колата ви с греблото.

„Паяците“ не дремят

Ако паркирате при силен снеговалеж и не се виждат знаци и пътна маркировка внимавайте къде оставяте колата и все пак се постарайте да се уверите, че тя не е на забранен за паркиране участък.Защото не е изключено през деня снегът да се стопи за часове, да лъснат забранителните маркировки и ще откриете колата си заскобена.

Гумени ботуши, кофа и лопата

Отчитайки, че в началото си зимата е доста капризна, не оставяйте автомобила си върху ледена кора. През нощта времето може бързо да омекне и на сутринта колата ще е като остров сред голяма локва, а вие ще търсите гумени ботуши.

Не по-приятна е и обратната ситуация. Паркирали сте в локва, а на сутринта гумите са замръзнали. Тогава ще се наложи да носите с кофа топла вода или да разбивате леда с лост и лопата.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ