ЛИЦАТА 

Доброволно: Мъж поддържа от години часовника в село в Родопите

Родопчанин поддържа от години на доброволни начала живота на стар часовник в смолянското село Смилян. Близо век той отброява минутите и часовете от Часовниковата кула, която е един от символите на селото.

Всеки ден в последните 12 години Жеко Джиков изкачва стръмните стъпала на високата повече от десет метра кула, за да се погрижи за часовника.

„Преди това беше баща ми Севил Джиков, преди него беше друг човек – бай Али Парунски Сверяване. Навиване, почистване, смазване, това е общо взето”, разказва Жеко.

Стражевата кула е построена през 1864 г. Един ден през 1929 г. оттам минава тогавашният премиер Андрей Ляпчев и пита каква е тази кула без камбанария.

Обясняват му, че винаги са искали да си имат часовникова камбанария, но и така и не успявали да спестят пари за часовников механизъм.

Министър-председателят обещава, че ако успеят да вдигнат височината на кулата и намерят камбана, той ще дари часовниковия механизъм. През март 1930 г. Ляпчев изпълнява своята част от обещанието.

Сега в селото се питат има ли кой да продължи традицията. „Засега няма мераклии, засега съм аз, по-нататък ще видим. Все някой ще се намери, предполагам. Щом часовникът е вървял 90 години, трябва да върви и по-нататък”, категоричен е Жеко.

Часовникът е спирал само през зимата, когато заради студа стрелките са замръзвали.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ