НОВИНИТЕ 

Ограничителите на “Графа” като акули, за да не сядат хората по тях

Ограничителите по столичната улица “Граф Игнатиев”, които в социалните мрежи бяха оприличени на перки на акули, са поставени по изискване на КАТ. Това обясни проектантът арх. Радомира Методиева от “А. Д. А.”. “Не бяхме предвидили такива ограничители, но в процеса на съгласуване от КАТ поставиха такова изискване. На обществените обсъждания на проекта имаше и опасения от граждани, че споделеното трасе на трамваи и пешеходци създава опасност за децата”, обясни арх. Методиева.

Тя напомни, че преди реконструкцията по улицата е имало колчета, които обаче са били микс от 15-20 вида. Причината от КАТ да поискат ограничители била, че в Закона за движение по пътищата липсва понятието “споделено пространство”.

“Първоначално идеята ни беше ограничителите да бъдат във формата на куб. Опитът ни от ул. “Солунска” обаче показа, че те веднага започват да се ползват за масички и табуретки, а това би било опасно при преминаващи трамваи. Затова решихме да са скосени. Тези триъгълни призми могат да се монтират по 5-6 начина и тепърва ще се решава от експерти как да бъдат поставени. Подобни ограничители има в Мадрид например и никой не се е спънал в тях, каквито опасения се чуха”, уточни арх. Методиева.

Хората имат въображение, всяко нещо може да бъде оприличено на нещо друго, коментира тя закачките с акулите. До края на седмицата трябва да бъде сформирана комисия от ДНСК, която да разреши пускането в експлоатация на трамвайното трасе по улицата, каза Йорданка Фандъкова.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ