НОВИНИТЕ 

Наредба на ЕС задължава бъдещите шофьори да бъдат изследвани за сънна апнея

Сънната апнея ни прави сънливи през деня. Това е болест, която може да ни отнеме години, докато разберем, че страдаме от нея. С три до пет пъти се повишава риска на пътя, ако водачът на автомобила е със сънна апнея. Това заяви в студиото на БНТ д-р Петър Чипев от Българското дружество по сомнология.

,,За да не се случват подобни инциденти, в САЩ отнемат книжки заради това и не я връщат, докато шофьорът не е излекуван. Има директива от ЕС, която ни задължава да го вкараме в закона, което е добре за нас, за да няма пострадали“, допълни Чипев.

,,Това е въпрос, който трябва да се реши при професионалните шофьори. В Америка всеки 4-ти шофьор си е признавал, че е заспивал зад волана. 20 процента от катастрофите в САЩ са именно заради заспиване зад волана. Ето защо е необходимо такова задължително изследване да се въведе у нас и за кандидат-шофьорите, не само защото има такава директива от Европа, но и заради общата ни сигурност.

15 лева струва един такъв преглед, а цената на самата апаратура е между 1000 и 1500 лева – цена, която за жалост не се поема от Здравната каса. За да почне да се поема от Касата, първо трябва да мине през съответните законови разпоредби“, коментира по темата Любка Маринова от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

,,Сънната апнея е нещо много опасно, защото това се равнява на поведението на шофьора след употреба на алкохол“, посочи още Маринова.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ