ТЕМА 

Георги Рачев: Смог над София е имало и преди, още поне 10 години няма да се справим с него

София и преди е била обхващана в гъста мъгла и смог. Сега положението е по-добро, отколкото беше преди години. В следващите 10 години обаче ще продължим да наблюдаваме това явление. Това каза климатологът проф. Георги Рачев в ефира на БТВ.

„Няма как – колите в София са се увеличили тройно, хората, които се отопляват с твърдо гориво са 60 000, газта е скъпа. Това е прогнозата и трябва да има дългосрочна програма в тази посока“, посъветва той.

„В момента сме съсредоточени върху фините прахови частици, защото ги виждаме, но пренебрегваме отровните химикали във въздуха. Тепърва големите градове в страната трябва да се наситят с мобилни станции за измерване на замърсяването“, заяви проф. Рачев.

По думите на климатологът въздухът над София се е изчистил в последните дни. Това се дължи на силния вятър вчера. Днес и утре няма да е толкова тежко положението. В неделя обаче отново ще има мъгла. Колкото повече средиземноморски циклони минават през страната ни е толкова по-добре. София се отърва от замърсяването от заводите, но остават трафикът и битовото отопление“, каза климатологът.

Проф. Рачев коментира, че преди Коледа ще вали сняг, но той ще се задържи едва, ако не е толкова топло. По думите му по планините ще има сняг и ще е прекрасно. „За съжаление на Коледа ще вали дъжд. Едва в началото на годината може да има сняг. Като цяло периодът ще е по-топъл от обичайното“, отбеляза той.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ