МИСТЕРИИ 

Капещ камък край Кърджали лекува уплах и уроки

Известна за мнозина е целебната сила на местността Дамла кая, или известна още като Капещия камък. Според вярванията извирането на водата не е случайно, а зад него се крие древна история, която можете да чуете и от местните жители на село Старейшино край Кърджали.

Според преданието магическата сила да изцелява, местността придобила много, много отдавна, когато оттук минал Яран Баба, който бил придружаван от 40 сподвижници, подобно на Али Баба. Дошло време за обяд и дружината на Яран Баба решила да отседне, за да отдъхне и обядва именно в тази местност.

Седнали, похапнали, но и ожаднели, а водата в меховете била свършила. Потърсили сподвижниците на Яран Баба вода наоколо, но никъде не успели да намерят дори и капка. Тогава Яран Баба ударил скалата с юмрук, а от нея бликнала буйна и бистра вода, която до днес не е пресъхвала нито веднъж. След като цялата дружина утолила жаждата си и напълнила всички налични мехове с вода за из път, бекташите запушили извора с вълна, тъй като се страхували водата да не се превърне в порой и да навреди на близките села. Оттогава тя се стича по малко, на капки от скалата. Именно оттам идва и името на местността – Дамла кая, или Капещият камък.

Водата се събира в 2 изсечени в пода басейна, съединени с улей. Местните обясняват, че се къпят за здраве в извора. Топят и децата си. Вярва се, че водата от пещерата лекува заекване, уроки, уплах. В близост до Капещия камък има и друга целебна скала. Тя представлява каменен блок, в който е изсечен четириъгълник. Местните го наричат Дупчения камък. Вярват, че ако човек се провре през отвора му, болежките ще го напуснат. Болният трябва да премине през провиралото 3 пъти в посока, обратна на часовниковата стрелка. След като бъде изпълнен ритуалът на провиране, на околните храсти се завързва парченце от дреха. Това е и причината районът около Дупчения камък да е осеян с парцалчета.

В района на камъните се намира и дървената джамия „Еди къзлар“, в превод от турски – „Седемте моми“. Легендата за нея разказва, че е построена за една нощ от 7 девойки. Техните годеници заминали на война и загинали. Тогава момите продали чеиза си и с парите издигнали дървената джамия. Тя е на около 500 години и в дъбовите талпи, от които е изградена, няма нито един пирон. Преди да стигнат култовите камъни, за които се вярва, че са лековити, местните преминават през джамията. Всяка година на 6 май в нея се отслужва мевлид – служба за здраве и берекет, и се раздава пилаф – овче и телешко месо с ориз.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ