СПОРТ 

Италиански алпинист, катерил с Боян Петров: Само той тръгна към върха в този ден

Боян Петров беше изключително силен алпинист, но времето тази година на Шиша Пангма беше ужасно. Това разказва италианският алпинист Себастиано Валентини, който е един от последните видели Боян жив, предава БНТ.

Последните дни заедно с Боян бяха както обикновено, никой не е мислел, че той няма да се върне. Говорихме за маршрути, за изкачване, за организиране на лагери. Всичко беше перфектно, освен времето, разказва Себастиано Валентини. Боян има различна техника и искаше да катери сам. Поддържахме връзка с него по радиото. Струва ми се, че той не беше готов за този момент.

Говорихме вечерта преди да изчезне и Боян ми каза, че се чувства добре и иска да катери върха самостоятелно. Когато той тръгна, времето се промени. Наблюдавахме го с бинокъл от базовия лагер, за последно го видяхме около 10-10.15 часа. Беше на височина около 7 500 метра. Около 10.30 излезе буря с много вятър и сняг и повече никога не го видяхме.

Ние мислехме да катерим на другия ден. Боян беше единственият, който тръгна в този ден, каза още алпинистът. На следващия ден все още имахме надежда, защото той беше много силен. Знаехме, че той е отличен катерач. Първоначално решихме, че е оставил радиото си в палатката, или че то просто не работи, каза още той.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ