Home » България » ДБ предлага столично училище да върне старото си име

ДБ предлага столично училище да върне старото си име

Сподели новината

Общинският съветник от “Демократична България” Веселин Калановски внесе доклад за връщането на старото име на 36-о средно училище – “Ген. Иван Колев”. От 1950 г. то се казва “Максим Горки”.

Историята на училището започва през 1915 г., когато в район „Красно село“ е открито учебно заведение като клон на Боянското училище с 4 отделения и 79 деца. Година по-късно Софийският окръжен училищен инспекторат утвърждава чрез свое решение новооткритото училище да бъде обособено като самостоятелно и именувано на солунските братя „Св. св. Кирил и Методий“.

През 1938 г. със заповед училището се преименува на 36-о Софийско основно училище „Генерал Иван Колев“ на великия български генерал, роден в село Банновка, Бесарабия, Украйна. През април 1950 г. Народното основно училище „Ген. Иван Колев“ е преименувано на писателя Максим Горки. Понастоящем то е средно училище. “Ясни са мотивите, с които училището е преименувано – установилата се у нас след 1944 г. власт с помощта на службите на обявилия ни война Съветски съюз, не е допускала компромис с широко налаганата пропаганда”, коментира Калановски.

Навръх 100-годишнината на училището през 2016 г. граждани на кв. Борово поставят въпроса за връщането на истинското му име – на бележития генерал Иван Колев. Оттогава е организирана и подписка от гражданите, която цели поправяне на несправедливостта. “С моя доклад целя освен възстановяване на историческото име на училището в резултат на гражданска инициатива, но и отдаване на почит към значимите личности в нашата история”, каза още Калановски.

Поставете оценка:

Оценка от 0 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар