Home » Наука и технологии » Continental пуска гуми от рециклирани пластмасови бутилки

Continental пуска гуми от рециклирани пластмасови бутилки

Сподели новината

Continental е първият производител на гуми, който пуска серийно производство на рециклирани полиестерни влакна, получени от пластмасови бутилки, като прави това чрез нов процес.

Новият материал ще бъде използван първо в избрани размери за летните гуми PremiumContact 6 и EcoContact 6 на Continental, както и за гумата AllSeasonContact. Така стандартният полиестер бива напълно заместен. За един комплект стандартни гуми за пътнически автомобил се използва материалът от около 40 рециклирани бутилки от PET.

През септември 2021 г. Continental представи вътрешнофирмената технология ContiRe.Tex за пръв път. При нея се използват полиестерни влакна, получени от използвани бутилки от PET, без междинни стъпки на химическа обработка и без рециклиране по какъвто и да било друг начин.

Continental пуска гуми от рециклирани пластмасови бутилки

Така технологията е много по-ефективна от други стандартни методи за преработка на бутилки във високоефективни полиестерни влакна. Бутилките, използвани за технологията, идват единствено от места без затворен цикъл на рециклиране. Като част от специален процес на рециклиране бутилките се сортират и почистват механично, след като бъдат отстранени капачките. След механично раздробяване PET се преработва в гранули и накрая в полиестерни влакна.

Първите гуми с рециклирани бутилки от PET вече са налични. Всички гуми с технологията ContiRe.Tex, които сега се произвеждат в предстоящата фаза на пускане на пазара, идват от завода за гуми на Continental в Лусадо, Португалия. Гумите с технологията ContiRe.Tex имат специално лого върху страничния борд („Съдържа рециклиран материал“).

Поставете оценка:

Оценка от 0 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар