Home » България » Генчовска за РСМ: Протегнахме приятелска ръка, няма напредък

Генчовска за РСМ: Протегнахме приятелска ръка, няма напредък

Сподели новината

Няма промяна в българската позиция за евроинтеграцията на Северна Македония. Това потвърди за БНТ външният ни министър Теодора Генчовска.

„Никой от екипа на Външно министерство във всички свои разговори, срещи с европейски партньори, с посланици на други държави-членки на ЕС или на НАТО – никой не е отстъпвал от тази позиция и не са поемани никакви ангажименти, които са свързани със срокове“, заяви министърът.

Въпросите дали сме променили позицията си възникнаха заради думите на външния министър на Германия, която мчера се срещна с Генчовска:

„Наша отговорност е да започнем преговорите за членство с Албания и Северна Македония в първата половина на годината, това е отдавна отлагана стъпка. Имах двустранна среща с българския министър на външните работи. И двете стигнахме до извода, че в сегашната ситуация е от основно значение да започнем този процес на присъединяване. Много се надявам България да може да изчисти въпросите, които стоят отворени“, каза Бербок.

Теодора Генчовска определи тълкуването на думите на Бербок като интерпретация на медиите. Министърът има паметна бележка от разговора, както има паметни бележки от всички срещи, проведени от екипа на Външно министерство.

„Бих казала, че е дезинформация или някаква спекулация. Никакви ангажименти не са поемани от българската страна във връзка със започване на преговорния процес с РСМ. Бяхме откровено честни и казахме, че няма напредък по политическите въпроси въпреки нашето желание, защото това, което очакваме от македонската страна е конкретни резултати в изпълнение на нашия договор за добросъседство от 2017 г.

Основните искания от наша страна към РСМ остават непроменени. Държавата ни настоява правата на македонските българи да бъдат гарантирани в македонската конституция.

„Честно да ви кажа, по линия на политическите въпроси няма никакъв напредък – наистина сме подали една приятелска ръка на външно министрество на РСМ. Очакваме конкретни резултати“, заяви министър Генчовска.

Пред БНТ Генчовска беше категорична, че този екип на Външно министерство няма да отстъпи от нито едно от тези искания.

Поставете оценка:

5

Оценка 5 от 1 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар