Home » Мнения » Канада обучавала части от украинската армия, свързани с крайната десница

Канада обучавала части от украинската армия, свързани с крайната десница

Сподели новината
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От 2014 г. досега Канада е похарчила близо 1 млрд. USD за обучение на украинските сили. Войници от „Азов“, известени с връзките си с крайната десница, са се възползвали от това обучение, според документи, анализирани от Radio-Canada.

Основан от известен неонацист, полк „Азов“ стана известен с бойните си подвизи през 2014 г. срещу проруските сепаратисти, особено в Мариупол, където се бие и днес. Освен това, с препозиционирането на руските сили в Южна и Източна Украйна, батальонът може да играе ключова роля в бъдещите боеве.

Когато Владимир Путин твърдеше, че иска да „денацифицира“ Украйна, като нахлуе в тази страна, той имаше предвид по-специално противоречивата групировка, наречена „Азов“. Въпреки че членството на батальона се е разнообразило след интегрирането му в Украинската национална гвардия (GNU), той все още поддържа връзки с крайната десница.

Именно поради тези фашистки връзки Отава повтаря от 2015 г., че канадските въоръжени сили (CAF) никога не са и няма да предоставят обучение или подкрепа на този полк или на свързаните с него части.

И все пак снимки, направени в обучителния център в Золочев на украинската национална гвардия в Западна Украйна, показват друго. Канадските въоръжени сили CAF наистина са допринесли за обучението на войниците от „Азов“ през 2020 г., до степен, че сега това подразделение се гордее с това, че може да обучава собствените си войници според западните стандарти.

От две снимки, публикувани в социалните мрежи на Украинската национална гвардия на 20 ноември 2020 г., се виждат двама войници, които носят нашивка, предоставена от „Азов“ на униформата си, когато участват в обучение с канадските въоръжени сили CAF. Това е емблемата на Spartan Test. Гербът е щампован и с логото на полка „Азов“, което показва Волфсангел, символ, използван от нацистки части.

Според Алексей Кузменко, журналист, специализиран по въпросите на украинската крайна десница, наличието на тези кръпки силно подсказва, че „Азов“ е имал достъп до канадско военно обучение.

На 18 август 2021 г. в изявление, публикувано на уебсайта на украинската национална гвардия, се посочва също, че представители от „Азов“ (известен още като „специалния отряд на военна част 3057“) са преминали обучение от инструктори по разработена програма с участието на представители на операция „Обединител“, наречена „ПР-1“.

„Първата група бойци от военна част 3057 започна обучение като част от програмата за основна подготовка на войници по стандартите на НАТО. Подобен курс в Украйна се провежда само в Учебния център на Националната гвардия на Украйна в Золочев“. В прессъобщение, публикувано на сайта на полк „Азов“ през август 2021 г., се посочва, че в това обучение са участвали 35 бойци.

През октомври Азов се похвали с подготовката на 33 кадети по програма ПР-1, но този път в собствена база, благодарение на обучението, получено в Золочев. Освен това се споменава, че „за следващия курс инструкторите са готови да приемат два пъти повече войници и да провеждат редовно подобно обучение“.

Попитани за това обучение, предлагано от инструкторите на „Азов“, „разработено с представители на операция „Обединител“ според стандартите на Северноатлантическия договор на НАТО“, канадското министерство на националната отбрана заяви, че „не е наясно“.

Украинската национална гвардия и всички нейни подразделения, като учебния център в Золочев, където действаха членове на канадските въоръжени сили, „винаги са били напълно наясно и са се съгласявали, че Министерството на националната отбрана и CAF няма да обучават членове от полк „Азов“ и няма да има контакт с тях. Освен това, Украинската национална гвардия, винаги се е съгласявала да предприема мерки за избягване на взаимодействия.“

Руските власти използват призракът на „Азов“, за да оправдаят нахлуването в Украйна. В реч, излъчена няколко минути преди началото на инвазията, на 24 февруари, Владимир Путин заяви, че се стреми „да демилитаризира и денацифицира Украйна“. На 10 март руският външен министър Сергей Лавров оправда бомбардировките на родилно отделение в Мариупол с присъствието на „батальон Азов и други радикали“ на мястото.

Създаден от неонациста Андрий Билецки, полк „Азов“ днес разполага с 10 000 бойци от приблизително 200 000 войници на украинската армия. Следователно това е малцинствено образувание, далеч от това, което предполага пропагандата на Владимир Путин.

Близо 800-те бойци, които първоначално го съставляваха по време на войната в Донбас, помогнаха за възвръщането на град Мариупол от проруските сепаратисти през 2014 г.

Батальонът „Азов“ беше интегриран в украинската национална гвардия през 2014 г. след първите споразумения от Минск.

„Азов“ беше интегриран, за да може да бъде наблюдаван и контролиран. Това е военен орган като всеки друг и е елитно подразделение в рамките на украинската национална гвардия. Връзките в него се основават на другарството, защото всички са били на фронта.

Въпреки това, за Алексей Кузменко, който е и автор на доклад за университета Джордж Вашингтон за контактите между западните военни и членове на украинската крайнодясна групировка Военен орден Centuria, без съмнение полк „Азов“ все още поддържа връзки с крайнодясната партия „Национален корпус“, въпреки политически коректния външен вид.

Важно е също да се отбележи, че настоящият ръководител на полка Денис Прокопенко и неговият заместник Святослав Паламар са членове от 2014 г. и са служили при Билецки, а основателят на полка Азов и други лидери на Националния корпус продължиха да посещават полка преди войната. През 2019 г. полкът застана на страната на гражданско движение, когато наруши кампанията за преизбиране на президента Петро Порошенко.

Според изследователя Доминик Арел полк „Азов“ „въобще не е деполитизиран“. От друга страна възниква въпросът колко е уместно да се разглежда този процес на деполитизация, докато Украйна е подложена на руската инвазия.

Поставете оценка:

1

Оценка 1 от 4 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар