Home » Свят » САЩ увеличават военната помощ за Украйна с още $750 милиона

САЩ увеличават военната помощ за Украйна с още $750 милиона

Сподели новината

Съединените щати увеличават военната помощ за Украйна, съобщава Ройтерс, като се позовава на анонимни източници от Белия дом. Планирани са нови 750 милиона долара.

По-рано украинският президент Володимир Зеленски приветства думите на Джо Байдън, че руската инвазия в Украйна е геноцид.

"Истински думи на истински лидер" – това написа Зеленски в Туитър, и смята, че да бъдат наричани нещата с истинските им имена е ключово за противопоставяне на злото. Той допълни, че украинските власти са благодарни за предоставената досега американска помощ, но спешно се нуждаят от още тежко въоръжение, за да предотвратят нови руски зверства.

Организацията за забрана на химическите оръжия изрази притеснение от вероятността, руската армия да е използвала отровен газ в обкръжения пристанищен град Мариупол.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски пък обяви, че не може да има твърди заключения за това.

Зеленски обяви, че украинските спецслужби са задържали Виктор Медведчук – председател на водещата проруска опозиционна партия и най-близък и най-влиятелен сподвижник на руския президент Владимир Путин в Украйна. Киев възнамерява да го размени за пленени украински войници.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обаче се усъмни, че публикуваната снимка наистина е на Медведчук.

След като вчера руският президент Владимир Путин обяви, че руската армия ще продължи "ритмично" да изпълнява плана, съставен от Генералния щаб, и видя преговорите с Украйна "в задънена улица", украинският външен министър Дмитро Кулеба коментира:

"Не мисля, че в момента може да бъде подписано споразумение, докато виждаме как Русия развива офанзивата си в Донбас. Мисля, че моментът за преговори ще бъде след края на битката за Донбас, когато двете страни ще са наясно с перспективите за тази война".

По-рано Украйна отхвърли посещение на германския президент Франк-Валтер Щайнмайер заедно с президентите на Полша и трите балтийски републики.

"Бях готов да замина, но очевидно не съм желан в Киев", заяви Щайнмайер във Варшава.

Берлин не коментира това решение, но медиите в Германия са единодушни, че причината е в отношението на социалдемократа Щайнмайер към Русия в миналото в качеството му външен министър.

През този период Щайнмайер бе един от основните двигатели на политиката на сближение с Русия чрез засилване на търговските връзки и проекти като "Северен поток 2". След руското нашествие в Украйна германският президент призна грешки в политиката му спрямо Русия.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар