Home » Новини » ЦРУ: възможно е Путин да използва тактическо ядрено оръжие в Украйна

ЦРУ: възможно е Путин да използва тактическо ядрено оръжие в Украйна

Сподели новината

ЦРУ смята, че във войната в Украйна Русия може да реши да използва маломерно ядрено оръжие с малка мощност. Възможно е „от отчаяние“ или заради военните неуспехи в Украйна руският президент Владимир Путин да прибегне до използването на тактическо ядрено оръжие или такова с ниска мощност, заяви в четвъртък директорът на ЦРУ Уилям Бърнс. Той допълни, че САЩ са загрижени във връзка с тази заплаха и я приемат сериозно. Същевременно Бърнс подчерта, че засега „няма много практически доказателства“ за това, че Москва може да подготвя използването на такова оръжие.

Русия разполага с арсенал от тактически ядрени оръжия, които имат по-малка мощност от американските бомби, хвърлени над Хирошима и Нагасаки в края на Втората световна война.

Още новини от Украйна

С каква тактическа ядрена мощ разполага Русия

Руската военна доктрина включва принципа „ескалиране за деескалиране“, предвиждащ употребата на ядрено оръжие с ниска мощност за първи удар за възстановяване на предимството, ако в случай на конвенционален конфликт със Запада Русия изостане. Идеята е този ясен знак да разколебае противника и той да отстъпи, за да не рискува взаимно унищожение при евентуална ескалация на конфликта и превръщането му в ядрена война, водена с много по-мощни, стратегически ядрени оръжия.

Категорията тактическо или маломерно ядрено оръжие включва боеприпаси, предназначени за употреба на бойно поле. Според експерти Русия разполага с около 2 000 такива боеприпаса, които могат да се насочват от въздух, море и суша.

Поставете оценка:

Оценка от 0 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар