ЗДРАВЕТО 

Кардиолози: Студът е фатален за хората над 65

Кръвното налягане винаги е по-високо през зимата заради ниските температури, които буквално стесняват кръвоносните съдове, обясняват кардиолози. Освен самият студ влияние имат и други метеорологични условия като атмосферни фронтове или бури. Кръвоносните съдове реагират и на резките промени във влажността, атмосферното налягане, облачната покривка или дори и вятъра.

Тези колебания в кръвното налягане са особено характерни за хората над 65-годишна възраст. Кръвното налягане се влияе и от други фактори, типични за зимния сезон – увеличаването на теглото, намалената физическа активност – това са допълнителни усложнения, които могат да дадат отражение върху нивата на кръвното налягане.

Едно от най-важните правила е да се избягва излагането на студ колкото е възможно. Опитайте да стоите в добре затоплени помещения и внимавайте с резките смени на температурите. Обличайте се добре, преди да излезете навън. Опитайте да правите, макар и леки упражнения, които ще ви заредят с тонус и енергия. Нека менюто ви е богато на зеленчуци и плодове, които са подходящи за сезона (тиква, туршии, ябълки, круши, цитруси, ряпа, червено цвекло).

Съществуват и много билкови растения, известни със своите благотворни ефекти върху кръвоносната си система. Такива са гинко билобата гроздовото семе. Приемайте ги превантивно под формата на запарки и чайове или в чист вид, за да избегнете сериозни сърдечни проблеми.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ