НОВИНИТЕ 

Зад увеличението на заплатите – по-скъпи стоки и ток

Борсовата цена на тока, на която купуват електроенергия фирмите, скочи рязко в понеделник. Търговията на платформата „Ден напред“ приключи при цена 207.02 лв. за мегаватчас базова мощност, което е с над 50% повече от средните стойности на сделките от 1 до 7 януари, когато нивата бяха 134.5 лв. за мегаватчас.

Според президента на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов държавата няма много инструменти, за да смъкне тока.

„Имахме притеснението, че при увеличението на минималната заплата ще има уловка. Толкова хубаво не е на хубаво. Не знаех дали зад тази работа не стои нещо друго и може би е точно увеличението на тока. Увеличението на стоки и продукти вече започна от последното тримесечие на миналата година“, обясни Манолов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му зад това увеличение стоят едни големи пари, а пък уж говорим за свободен пазар.

„Бизнес на протести е малко перверзна работа, но не знам кого ще убедят. Не мисля, че това е начинът. Политиците са заклещени в едни рамки – имаме две изборни кампании тази година. Когато има избори, твърде често се правят глупости“, сигурен бе президентът на КТ „Подкрепа“ в „Денят ON AIR“.

Той отбеляза, че политиците доста се притесняват от увеличението на тока и други основни стоки, защото още помнят кризата в края на миналия век. „Политиците разбраха, че не трябва да пипат тока, за да не падне правителството. Когато на българина му ударят по джоба, той излиза на улицата“, допълни Манолов.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ