СВЕТЪТ 

16 станаха жертвите на лошото време в Европа

16 души са загинали в Европа заради лошото време през последната седмица. Температурите дори в Северна Гърция достигнаха рекордно ниски нива.

Обилен е снеговалежът в някои части на Европа. Градове в Германия и Австрия остават изолирани.

В Австрия няколко души станаха жертва на лавина. Властите разпространиха предупреждение за опасност от лавини и посъветваха да се отложат пътуванията.

Ски курорти и планински селища бяха евакуирани и затворени. Много училища няма да работят. Туризмът също ще понесе сериозен удар, тъй като много хора отменят резервациите си.

В Германия войници помагат в разчистването на пътищата.

В Бавария беше обявено извънредно положение. В някои райони снегът достига до пет метра.

Около 9 000 домакинства в Чехия останаха без ток заради силния снеговалеж в районите по границата с Австрия и Германия.

Предупреждение за очаквано необичайно студено време и възможни силни снеговалежи е издадено и за Великобритания.

Обилни снеговалежи и ниски температури има и на Балканите. Лошото време ще се задържи и през уикенда и следващата седмица.

Температурата в някои части на Турция падна под нулата. Средната температура за този период от годината обикновено е 9 градуса по Целзий.

Плажовете в Атина, покрити със сняг, са необичайна гледка. Училищата и някои обществени учреждения остават затворени. Температурата в Северна Гърция падна рекордно ниско – до минус 23 градуса.

В Сърбия евакуацията на хора е затруднена заради паднали дървета. Обявена е трета степен на опасност от силен снеговалеж. Оранжев код е в сила за Централна, Западна и Източна Сърбия.

Някои хора обаче се радват на натрупалия сняг. Най-щастливи, разбира се, са децата, предава БНР.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ