НОВИНИТЕ 

Във всяко четвърто приемно семейство няма настанени деца

Във всяко четвърто от приемните семейства в България няма настанени деца, заявиха от Националната асоциация за приемна грижа. Според нейните данни към 31 декември 2018 година, от всички вписани в регистъра 2100 семейства, в 540 няма настанени деца.

„За нас като организация, която се занимава със защита правата на детето преди всичко, това ни притеснява поради простата причина, че в приемното семейство са инвестирани немалко средства за тяхното обучение, развитие и подкрепа и в същото време в социалната система, в която липсват качествени специалисти, да държиш всяко четвърто приемно семейство без настанено дете, е форма на пропилян държавен ресурс.

В страната продължават да се търсят нови приемни семейства. В момента в българските домове за деца има над 600 деца, които се нуждаят от семейна грижа“, коментира пред БНР изпълнителният директор на Асоциацията Александър Миланов.

Основната причина за незаетост на приемните семейства е фактът, че те са заявили желание да се грижат за дете с друг профил от наличния, обясниха от Агенцията за социално подпомагане.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ