Home » Мнения » Екимджиев пред Фрог: Ще ми се да вярвам, че тази позорна страница вече е история

Екимджиев пред Фрог: Ще ми се да вярвам, че тази позорна страница вече е история

Сподели новината
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Адвокат Екимджиев, решението на НС за закриване на специализираното правосъдие бе посрещнато с радост и надежда за промяна от много хора. Вие как го възприехте?

Бихме могли да сме доволни от това, което се случи. Безспорно това бе един хубав ден за правовата държава в България. Затвори се една срамна страница на българската юриспруденция, каквато бяха предумишлено създадените, в разрез с принципите на правовата държава, специализирани съдилища. Тяхното фактическо положение бе да бъдат подчинени на властта. И по-конкретно на тази триада – Цацаров, Борисов, Доган. След това на мястото на Цацаров дойде Гешев. Така, че ще ми се да вярвам, че тази позорна страница вече е история и че тя ще създаде една добра институционална памет и култура, за да не се прави никога подобен експеримент, който някак си ни приближи към тоталитаризма и към азиатщината. Към онези държави като Русия, Беларус, Централноазиатските държави, за сметка на евроатлантическата ни ценностна и юридическа ориентация.

Изненада ли ви самоотвержената защита на “спеца” от страна на ГЕРБ?

В никакъв случай. Това е един от основните принципи на мафиотската организация. Той е една взаимна помощ и подкрепа в името на оцеляване на тази пирамидална структура, създадена в разрез с принципите на правовата държава и създадена очевидно да обгрижва частни корпоративни интереси сред управляващите. Директно казано – тези специализирани структури бяха създадени от една страна да прикриват престъпленията на управляващите. И виждате, че това се случва все още ефективно, благодарение на нереформираната прокуратура и непокътнатия статус на главния прокурор. От друга страна те бяха създадени като едно тежко оръжие. Това беше ядрената опция на управляващите срещу неудобните – политически опоненти, бизнес опоненти и хора, влезли в списъка за “бърз контрол”. Цитирам Яне Янев, който обясняваше схемата в интервюто, взето от Ивайла Бакалова за АКФ. Вчера се взе оръжието, което служеше на най-високата организирана престъпност, свързана с тежката политическа корупция, за използването на специализирания съд и специализираната прокуратурата за репресия срещу предварително набелязани жертви.

Вчера /б.р. 14 април/ Фрог нюз показа как от ръководството на прокуратурата се дават указания на редовите държавни обвинители да предоставят актовете си преди да ги заведат. Смятате ли, че това е ярко посегателство срещу основен принцип в правото – един прокурор да работи независимо, без да го контролират “отгоре”?

Изненадани и възмутени от този факт могат да са само хора извън системата. Защото ние, които сме вътре в това блато, виждаме и знаем как прокуратурата работи на принципа на уличните банди. С една строга субординация, с формални и неформални зависимости и команди, които се дават и устно, и се предават чрез посредници. Както видяхме – тече комуникацията и през есемеси. Това е начина на функциониране и на управление не на публичните държавни институции, а точно на неформалните, паравоенни и криминални структури. Строга йерархия, единоначалие, подчиненост на главатаря, без оглед на закони и принципи на правото, в частен интерес. В интерес единствено на глутницата.

Предстои ВСС да се занимае с предложението на правосъдния министър за предсрочното освобождаване на Иван Гешев. Как очаквате да се развие сюжета?

Има прекрасен роман на Маркес и филм по него “Хроника на една предизвестена смърт”. Смятам, че въпросът ви е риторичен, защото и аз, и вие знаем, че нищо няма да се случи. Бях впечатлен от признанието на министър Надежда Йорданова преди известно време. Тя също каза, че не очаква нещо да се случи по повод на нейните искания. Но признанието ѝ продължи в този дух – че за нея е важно да има дебат и обществеността да разбере как този продънен и компрометиран ВСС прикрива престъпленията и безобразията на главния прокурор.

Намирате ли го за резонно?

Смятам, че това е твърде разточително от гледна точка на обществения интерес публиката да гледа някакъв нелеп сериал. При това тази част от публиката, която е изкусена и си знае. Ние знаем, че това е така. А на останалата част от публиката някак не ѝ е интересно. Така, че ми се струва загуба на ценно време и ресурс да бъде превъзпитаван публично Гешев, като бъде обучаван на открити сесии на ВСС в принципите на Конституцията и на правото. И за да бъде добро момче и да не прави така повече. На нещо такова ми прилича – на особена принудителна, обучителна, пробационна мярка, при която се надяваме, ако нищо лошо не се случи на Гешев, което най-вероятно ще бъде така, поне да бъде превъзпитан публично пред очите ни. А той е добър актьор.

Свидетели сме на неговото развитие в тази посока.

Еволюира, да. Подобна еволюция наблюдавах навремето при Цветан Цветанов, когато същата тази прокуратура по команда го поде и образува няколко досъдебни производства. И той започна да говори за права на човека, за демокрация и правова държава.

Много хора ще се разочароват от думите ви, че най-вероятно нищо няма да се случи с Гешев. Спомнете си само, че 70 процента от обществото подкрепяше искането на протеста през 2020 г. за неговото незабавно махане. Не ви ли се струва, адвокат Екимджиев, че най-мъчителния въпрос днес е как да се случи това?

Задавате болезнения и тежък за мен въпрос дали управляващата коалиция изпълнява обещанията си за съдебната реформа и отстраняването на Гешев. Ако ме бяхте попитали преди два дни, преди закриването на спец съдилищата, щях да съм категоричен и да кажа – не, не ги изпълнява. Виждайки все пак това добро разумно мнозинство, което вчера закри специализираните съдилища, съм по-склонен да бъда малко по-милостив и да кажа, да формулирам мнението си – по-добре късно, отколкото никога. Има и такова извинение – и аз, и вие много искаме това да се случи, но изглежда по разни причини не ни стиска да бъдем в политиката и от нас да зависи това колко бързо и ефективно ще се получи. Затова като страничен наблюдател имам мнение и критика. Смятам, че реформите се бавят. Но като че ли нямаме информация за трудностите, с които се сблъска това коалиционно управление. Само можем да гадаем – примерно виждайки какво се случва с поредното запъване на ИТН с поредния негоден кандидат, който те предлагат за гуверньор на БНБ, след злополучния кандидат-министър на правосъдието. И ако щете след злополучната министърка на външните работи, която на сетивно ниво се вижда, че не става за тази длъжност. Но така или иначе, ако някой ме попита като експерт какво трябва да се направи…

Да, това е въпросът ми към Вас.

Според мен са сбъркани приоритетите. Това, което първо трябваше да се направи е бързо, за дни промени в закона за съдебната власт и НПК, така че първо – обвинение срещу Гешев да може да бъде повдигнато и от разследващ полицай. Това, твърдя категорично, е в съответствие с Конституцията и с принципите на разделение на властите. На второ място – с изменение на чл. 230, ал 1 от ЗСВ да се предвиди при такова обвинение автоматично отстраняване на главния прокурор, докато трае разследването, разбира се при налични гаранции за обжалване на отстраняването. Говоря за временна принудителна мярка той да бъде временно отстранен, докато трае разследването, а не освободен. На трето място – разпускане на този ВСС, при което не би имало кой да възстанови Гешев след края на това разследване, за което говоря. Така биха били елиминирани основните символи- иконите на това задкулисие. Каквото и да си говорим, ситуацията е почти като на война. Виждаме как Украйна добре се справя със съпротивата срещу Русия заради брилянтната тактика. Те отстреляха приоритетно поне 5-6 високопоставени руски генерали. Вчера потопиха най-мощния кораб в Черноморския флот. Тоест, за да е успешна войната, приоритет трябва да е отстраняване на символите. Затова забавянето на елиминирането на Гешев може да опропасти всички тези усилия. Беше грешка, че досега той не бе отстранен.

Как при тази нищожна обществена подкрепа от порядък на 5 – 6%, според социологическите проучвания, Гешев може да продължи да бъде главен прокурор?

Коректният въпрос, според мен е може ли той да е на този пост и от етична, и от юридическа, и от политическа гледна точка. Отговорът е категорично – не. Защото едно управление, освен формалните политически и юридически основания, то има и етични основания. Едно управление е поносимо, защото има една презумпция, че то се осъществява в името на ценности, в името на доброто, за да пази добрите хора от лошите, от разбойниците, от престъпниците. Именно това е ролята на тази наказателна функция на държавата, олицетворявана от прокуратурата – да брани добрите порядъчни хора от бандитите. А всъщност тази военизирана, мафиотска структура, наречена прокуратура, в момента се олицетворява и реално се управлява от един бандит. Казвам го в прав текст – Гешев е престъпник. Защото има куп данни, включително съзнателната злоупотреба с презумпцията за невиновност, което е съзнателно нарушение на Конституцията. От наказателноправна гледна точка това е злоупотреба с власт. Парекселанс престъпление по служба по чл. 282 от НК. Така, че когато един престъпник оглавява и олицетворява институцията, която трябва да ни брани от престъпността, очевидно че това е логически, политически и етичен парадокс и абсурд. И очевидно, че трябва да има обществена нетърпимост и желание за връщане към нормалността и здравия разум. Затова колкото и да звучи авангардно за момента, аз бих апелирал и за професионален натиск, включително със стачки на адвокати и на съдии. Необходимо е да се засили обществения натиск. С риск да бъда обвинен в заговорничество и държавен преврат, ще кажа, че трябва да се прекрати тази непоносима за една правова държава ситуация – бандит да управлява институцията, която трябва да ни пази от бандитите.

Основателни ли са опасенията ми че, този ВСС може да продължи да действа и след изтичане на неговия мандат или пък да се избере друг по старите правила и той да бъде идентичен с настоящия?

Имате основания. Но да започнем едно по едно. Първо- досегашната тактика на управляващите беше да бъде оставен този ВСС да изкара мандата си до 4 октомври т. г. Според мен това бе грешка. Този ВСС трябваше да бъде разпуснат предсрочно, без оглед на това какво ще се случи след неговото разпускане. Като една морална и политическа санкция срещу неговото дълбинно компрометиране. Дори бих предложил нещо по-категорично и символно. Не зная кой точно стопанисва сградата на Съдебната палата в София. Но бих предложил на стената на Палатата, отстрани на лъвовете да се сложат снимките и имената на това позорно мнозинство от ВСС. Нещо подобно на стената на срама. За да помним кои бяха хората, които избраха и Цацаров, и Гешев. И благодарение на които, ние изостанахме с десетилетия и се отдалечихме от развитието на Европа. Тези мафиотски триади управляваха съдебната система в България поне от 2011 година насам. Трябваше да се прекрати предсрочно мандата на ВСС.

Но както виждаме това не се случи.

Въпросът сега е дали ВСС ще бъде разпуснат с изтичане на мандата му на 4 октомври или, ако не бъде избран нов ВСС, те ще го оставят да вегетира, както това се случва с ИВСС и със самия КС, който функционира противоконституционно. Между другото самия ВСС също функционира така, след напускане на трима негови членове. По този начин в състава му е нарушен конституционния баланс на различните власти. Според мен би трябвало, ако не бъде разпуснат преждевременно този ВСС до 4 октомври, по никакъв начин и повод да не се допуска същият този компрометиран състав да продължи да изпълнява функциите си. Ако трябва с нарочен закон той да се разпусне след изтичане на мандата му. Това, разбира се, ще бъде конституционна криза, защото няма да има ВСС.

Има ли разумен ход при тази ситуация?

Трябва да бъде отправено питане до КС какво се прави в такъв случай и кой ад хок орган ще поеме функциите на ВСС, до момента, в който има легитимен избор. До същата ситуация може да се стигне и тогава, когато не може да бъде събрано парламентарно мнозинство от 160 депутати за избор на парламентарната квота на новия ВСС. Т. е КС трябва да слезе от този измислен и комфортен пиедестал, на който сам се е поставил, и да отговоря на важни и злободневни въпроси за управлението на държавата в такъв тип конституционни кризи. Защото е абсолютно в противоречие смисъла на Конституцията и конституционните принципи ВСС, както е сега, да функционира в състав, който не отговаря на заложените в Конституцията баланси за неговия състав. Очевидно е, че когато този баланс се наруши, той действа в разрез с Конституцията и със заложения в нея принцип на разделение на властите. През последните години КС толерира една очевидно конституционна практика на удължаване мандатите на такъв тип колегиални органи. КС трябва да отговори на въпрос кой ще е органът, институцията, която временно ще поеме функциите на ВСС. Абсолютно неприемливо и неморално би било това да е същия този компрометиран Съвет, който да бъде “награден” за нищетата си с удължаване на мандата. Защото те си гласуват заплатите и “ядат” нашите пари, за да работят срещу обществения интерес.

Като споменахте за заплати, как разшифровахте думите на магистрата Велислава Ангелова от закрития вече спецсъд, че: “Дори и да ни изхвърлите от системата, организираните престъпни групи с радост ще ни приемат”?

От казаното става ясно, че за тях няма никакво значение дали работят за закона или срещу него, стига някой да им плати за това.

Поставете оценка:

Оценка от 0 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар