СИНЯ ЛАМПА 

В Италия заваляха глоби за хитреците с BG номера на колите

В много италиански градове вече започнаха да санкционират шофьорите, използващи неправомерно чужди номера на колите си. Няма седмица, в която да не се съобщава за глоби, наложени включително и на българи. Според т.нар. Указ за сигурност, който влезе в сила на 3 декември, гражданите с жителство в Италия от над 60 дни са задължени да регистрират автомобилите си на Ботуша.

Целта е да се удари по онези хитреци, често италианци, които регистрират колите си фиктивно в страни като България и Румъния, за да вършат безнаказано нарушения на Апенините и за да пестят от застраховки и такси.

В Тренто още на 11 декември беше санкциониран българин, жител на Италия от 2010 г., който карал “Мерцедес”, регистриран на името на дядо му в България. Внукът получил глоба от 712 евро. В Италия ако глобата се плати до 5 дни, се намалява с 30 %, т.е.става 498 евро. В Неапол, където е пълно с коли с български и полски номера, вече бяха спрени от движение първите три, които попаднаха на мушката на властите.

Мотор “Ямаха” с български номер се оказа, че минал близо 1400 пъти по магистралата на Неапол, без да плати такса. В Бари беше запорирана кола с български номер на чужденец, жител на Ботуша над 60 дни. Той бил пиян, заради което ще отговаря и по обвинение за шофиране в нетрезво състояние.

Според в.“Кориере дела сера” първата глоба от 712 евро в Милано е направена тези дни на шофьор на кола с румънски номер. Глобата може да достигне обаче и 2848 евро. Освен това колата се спира от движение моментално за 180 дни – през това време собственикът ѝ трябва да приведе в ред документацията ѝ- да я регистрира в Италия или да я върне в чуждата страна с временен документ. В противен случай колата се конфискува.

Единственият законен начин да се кара в Италия кола с чужд номер, на която не сте собственик, е, ако тя е взета на лизинг в чужбина. И то при положение че шофьорът е в работни отношения с чуждата фирма, която му е отдала колата, и ако фирмата има седалище в Италия. Шофьорът е задължен да носи със себе си и договора, доказващ това, в противен случай глобата е от 250 до 1000 евро. През 2017 г. е имало 106 000 глоби на коли с чужди номера. В челото на класацията са румънците, следвани от швейцарци, французи и българи (7775).

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ