Home » Свят » Папа Франциск: Отбелязваме „Великден на войната“

Папа Франциск: Отбелязваме „Великден на войната“

Сподели новината

Папа Франциск, отбелязвайки "Великден на войната", днес призова лидерите да чуят гласа на народа за мир в Украйна и косвено разкритикува Русия за това, че вкарва страната в "жесток и безсмислен" конфликт, съобщи Ройтерс.

Пред около 50 000 души на площад "Свети Петър" в своята благословия "Urbi et Orbi" (към града и света), която се прави два пъти годишно, Франциск заяви, че Украйна е изправена пред тежкото изпитание "от насилието и и разрушенията на жестоката и безсмислена война, в която тя беше въвлечена".

Папа Франциск отслужи Великденската неделна меса на площад "Свети Петър" за първи път след пандемията от коронавирус, посочва Асошиейтед прес.

Понтификът, който има проблем с коленните връзки, силно куцаше, докато излизаше от задната част на базиликата "Свети Петър", за да достигне до олтара, поставен на стъпалата отвън, засенчен от балдахин срещу ярките слънчеви лъчи. След месата Франциск, който е на 85 години и също страда от хронични проблеми с гърба, трябваше да се премести на централния балкон на базиликата, откъдето произнесе – както я оценява АП – геополитическа реч.

Веднага след края на месата Франциск се ръкува с прелатите, след което се качи на белия папамобил и премина през площада, за да поздрави ликуващите доброжелатели сред редовите вярващи.

Междувременно в Лондон архиепископът на Кентърбъри, Джъстин Уелби, призова Русия да обяви прекратяване на огъня и да се изтегли от Украйна. Водачът на Англиканската църква заяви, че Великден е време за мир, а не за "кръв и желязо". Отбелязвайки, че в Източноправославната църква, към който принадлежат много хора в Русия и Украйна, неделята бележи началото на Страстната седмица, Уелби призова Русия да се изтегли от Украйна и да се ангажира с преговори.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар