ПОЛИТИКА 

Емил Радев: ЕС се готви за лош сценарий

Европейският съюз се готви за лош сценарий, каза депутатът в Европейския парламент от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев пред БНТ.

„Ако Обединеното кралство излезе от блока без сделка означава, че Лондон ще анулира договореностиге с Брюксел за сигурността и икономиката“, каза още законодателят. Той допълни, че тези документи са около 200. Основните последствия главно ще са за Великобритания, но и ЕС се готви за този лош сценарий с аварийни планове, вземат се нужните мерки, защото това е един от възможните сценарии.

След това, което стана снощи, след тази огромна загуба на британското правителство, показва, че сигурността във Великобритания е доста голяма. Ще видим как ще премине днес и вотът на недоверие, който е в 19.00 часа британско време. Оттук нататък всички лостове са във Великобритания. Съдът на ЕС ясно каза, че едностранно Великобритания може да удължи срока, да не е 29 март. Ще останем и ще видим какви стъпки ще предприеме британското правителство“, каза още той.

Гласуването бе коментирано и от колегата на Радев Момчил Неков. „Единственото сигурно е, че няма нищо сигурно“, каза социалистът. „Британският премиер Тереза Мей трябва да предложи План Б. Този план има няколко варианта. Или да се пробва да се предоговори с ЕС или да има отново прегласуване, а защо не да има и втори референдум. 2016 г, когато беше направен референдума, първо, че нямаше достатъчно информираност, а второто е, че са минали три години.

През тези години тези, които са били 15-годишни, вече са 18-годишни и те ще носят последствията от Брекзит. Тогава беше забранено да се гласува за европейски граждани, които живеят и плащат данъци във Великобритания, които ще носят реално тези последствия. Защо не и това да е един последващ вариант, да има втори референдум, но този път да гласуват и европейски граждани, които живеят във Великобритания“, посочи още социалистът.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ