ЗДРАВЕТО 

Тръшва ни братовчед на свинския грип

Пикът на грипа у нас дойде, алармират вирусолозите. В момента се намираме в етап на повишаване на заболеваемостта, а в някои в области у нас вече е обявена грипна епидемия. Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев разяснява, че в България този сезон върлуват два грипни щама от тип А – H1N1 и H3N2.

Леко е започнал да превалира H1N1, който вероятно ще се очертае като основен причинител на грипните заболявания. Това е т.нар. „Мичиган“, който всъщност е братовчед на свинския грип, коментира специалистът. По негови думи и двата грипа са много близки един до друг.

Начинът на протичане и клиничната картина са абсолютно еднакви. Братовчедът на свинския грип обаче не засягал толкова възрастните хора над 65 години, за които обикновено се твърди, че са рискова група, а по-скоро младите хора в активна възраст, децата, бременните и тези с наднормено тегло. Характерно за него е, че може да засегне нервната система и да доведе до тежки неврологични усложнения като менингити и енцефалити.

Най-честото усложнение обаче остава пневмонията, категоричен е д-р Кунчев. Тя е в над 50-60% от случаите, но при тези щамове много бързо се развива интерстициална атипична вирусна пневмония, която се вижда много добре на рентгенова снимка, но трудно се чува на слушалка и понякога се пропуска. Тя води до тежка дихателна недостатъчност и част от причините за смърт са точно тези.

Другите са свързани със засягане на централната нервна или друга органова система, допълва още той. Според здравните експерти нямаме имунитет срещу „Мичиган“, тъй като той е нов и не ни е разболявал досега. Другият вид – вече познатият ни щам „Калифорния“, пък идва с температура над 38 градуса, сърбеж на очите, болки в ставите и мускулите и се отличава с бързината си, защото се развивал само за 2-3 часа.

„Не само за този вид, а по принцип за грипа най-голямата грешка, която се допуска, е подценяването. Обикновено, ако човек реши, че може да кара така и да продължи да ходи на работа, училище, увеличава риска от развитие на усложнения. Затова е важно, когато очевидно става въпрос за грип, да останем 2-3 дни вкъщи, което значително ще облекчи симптомите“, съветва главният държавен здравен инспектор. Той припомня, че е важно да се започне своевременно антивирусно лечение, защото то е ефективно в първите 24 до 48 часа от проявата на признаците.

„У нас има два антивирусни препарата. Разбира се, ако има главоболие, може да се пият обезболяващи или сиропи за кашлица. Те подпомагат организма и смекчават симптомите, но не лекуват грипа, както не го лекуват и антибиотиците“, коментира Ангел Кунчев.

Според него това е другата болна тема, която непрекъснато повтаряме. Чиста вирусна инфекция, лекувана с антибиотик, е хвърляне на пари на вятъра. Даже в някои случаи утежнява положението заради дисбактериозата, която предизвикват антибиотиците. Те не правят разлика между болестотворни и полезни бактерии, а атакуват всичко, затова трябва да се пият, когато има бактериално усложнение, когато е преценил лекар, като е най-добре да се прави антибиограма, която да прецени кой е най-подходящ, апелира специалистът.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ