НОВИНИТЕ 

България ще продава пустеещите си имоти зад граница

Разходите за наеми на българските дипломатически мисии за миналата година са били в размер на 6 млн. лв, съобщи министърът на външните работи Екатерина Захариева по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутата от БСП Кристиан Вигенин. Тя уточни, че България разполага с немалък сграден фонд зад граница, но той не е управляван добре дълги години. Правителството обаче работи за оптимизиране на разходите по поддръжката на сградите.

По думите на министър Захариева част от сградите на посолствата ни могат да бъдат продадени, тъй като са огромни, а в тях работят шепа хора. Тя даде пример с посолството ни в Адис Абеба, столицата на Етиопия, в което работят двама души. В същото време имаме и пустеещи от 20 години имоти, и такива, на които още плащаме наеми, а поддръжката им гълта големи разходи.

Според Захариева в Адис Абеба например, малка част от сградата може да се обособи и да се използва за посолство, а останалата да се продаде, като с парите да се купи нов имот зад граница, където страната плаща наем. Захариева допълни, че външното министерство вече има електронна програма, с която управлява имотите си в чужбина. През 2018 г. пък е бил продаден само един имот. Той се е намирал в Хага и не се е използвал от 2005 г. За него страната е взела 1.165 млн. евро.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ