ПОЛИТИКА 

Цветлин Йовчев: Аферата „Гебрев“ показва, че Путин изпуска контрола

Журналистическото разследване е много сериозно и имаме конкретни факти, които са проверими. Към момента можем да твърдим, че има операция на руското разузнаване и че тя съвпада по време и място с отравянето на Сергей Скрипал. Това каза в предаването „120 минути“ по БТВ бившият председател на ДАНС Цветлин Йовчев по повод информацията на британския сайт за разследвания Белингкет, че агент на Главното разузнавателно управление на руската армия е свързан с опита за убийство през април 2015 г. на оръжейния търговец Емилиян Гебрев.

По думите му прокуратурата трябва да проведе разследване и ако информацията се потъврди, със случая да се заемат службите ни за сигурност.

Според Йовчев говорителят на Кремъл Дмитрий Песков е допуснал грешка при реакцията си на публикацията. Не повече от един час отнема да се провери информацията за Федотов (агента на ГРУ, споменат в журналистическото разследване) – б .р.. Това ме навежда на мисълта, че можем да се съгласим с твърденията на сайта, заяви бившият шеф на ДАНС.

Ако приемем, че имаме участие на служители от руското военно разузнаване, нещо буди сериозно недоумение, защото това е една зле планирана, нискобюджетна и непрофесионално, нескопосано изпълнена операция. Ако в случая със Скрипал може лесно да намерим мотив, в случая с Гербев засега няма такъв. Предстои много сериозна работа по изнясяване на фактите и всички обстоятелства по този случай. Нещата са подобни на случая с атентата на летище Бургас, където беше необходимо много време, за да се изяснят обстоятелствата, коментира Йовчев.

Ако се потвърди това нещо, говорим за някаква частна поръчка, което е много опасно само по себе си. Това означава, че Владимир Путин няма контрол върху системата за сигурност и въобще върху системата за управление на държавата. Ако имаме липса на контрол в Русия, това е предпоставка за вътрешна криза, заяви още Цветлин Йовчев.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ