НОВИНИТЕ 

Пресни-пресни ремонти из София пак показаха дефекти

София продължава да изглежда зле поддържан град, а ремонтите в столицата в края на зимата отново блеснаха с всякакви дефекти. Само година след края на ремонта на бул. „Дондуков“ вече има големи пукнатини в асфалта, алармира общинският съветник Иво Божков. От публикуваните от него снимки се виждат и голямо количество унищожени антипаркинг колчета.

„Корупцията и кражбите чрез обществени поръчки имат конкретно измерение. Кой печели обществената поръчка, решава управляващият Софийската община. Комисиите за избор са проформа, в която 3/4 от членовете са представители на общинската администрация на кмета и управляващото мнозинство“, коментира Божков във Фейсбук. За калпавото изпълнение на „Дондуков“ сигнали имаше още по време на ремонта, който приключи в края на 2017 г. и струваше 7 млн. лв. Месец след пускането на обновения булевард по утвърдена софийска традиция общината започна ремонт на ремонта.

Изоставена на произвола е и друга важна инфраструктура на града – велосипедните алеи, показа проверка на „Спаси София“. Тези трасета на много места са неизползваеми заради абсурдното си изпълнение, но разбитата им настилка ги прави съвсем непригодни за придвижване. Според неправителствената организация градската управа трябва да преосмисли концепцията си, ако иска повече хора да се присъединят към екологичния начин на движение.

„Малкото велосипедни алеи, с които София разполага, са в трагично състояние. Освен стандартните проблеми, свързани с тяхната широчина, връзки и организацията в кръстовищата, изградените велоалеи се разпадат. Настилката по бул. „Братя Бъкстон”, бул. „Княгиня Мария Луиза” и бул. „Ломско шосе“ е силно разрушена, с множество пропадания, дупки и неравности, което създава опасности и прави движението с велосипед некомфортно.

Пуснатата през 2015 г. алея по ул. „Обиколна” отдавна е с излющена боя, но поне асфалтовата настилка още е здрава”, написаха от сдружението. „Спаси София” припомня, че преди изборите Фандъкова е обещала 200 км велоалеи до края на мандата си, и изчисляват, че са изпълнени не повече от 10 на сто от обещанието.

Граждани пък алармираха за друга незабелязана от общинската администрация беля – в идеалния център, пред хотел „Рила”, се оформя нерегламентирано сметище. „На броени метри от най-скъпите улици „Калоян” и „Съборна”. Хубаво е, спретнато и оптимистично… Да ти е драго да се разходиш”, пише под снимки, публикувани във Фейсбук.

В „Младост 3“ имат друг проблем – СДВР и Столичният инспекторат продължават да допускат паркиране на автомобили върху зелени площи. „Хаосът с паркирането е повсеместен в целия град. И докато в синята и зелената зона все пак има поне някакви наченки на контрол, то извън зоните цари пълна анархия. Къде са СДВР и столичните институции, за да въдворят най-сетне ред? Голяма част от затрудненията с трафика и закъсненията на градския транспорт се причиняват именно от липсата на организация, а не от тесни булеварди. Докога ще се толерират подобна безотговорност и липса на строги санкции за нарушителите?”, коментираха от „Спаси София”.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ