ТЕМА 

Пловдив изпревари София по поскъпване на жилищата

Пловдив все повече се утвърждава като предпочитана дестинация за инвестиция в имот. Засиленото търсене води и до покачване на цените на жилищата от около 10% на годишна база. За сравнение в столицата средните цени отбелязват покачване от 8.8% през 2018 г. Това сочи анализ на агенцията за недвижими имоти „Адрес“.

Причините за повишения интерес в Пловдив са няколко. Сред тях е икономическото развитие на града през последните години, както и инициативата Европейска столица на културата за 2019 г. Поскъпването на имотите в Пловдив е най-вече при старото строителство заради интереса към централната градска част и ограниченото предлагане там. Друга тенденция е бързото нарастване на сделките с инвестиционна цел, за отдаване под наем. Тези сделки бележат ръст от 24% за миналата година при 16% през 2017 г.

За разлика от Пловдив във Варна цените са относително стабилни – увеличението на годишна база е малко над 4%. За сметка на това обаче в морската столица броят на сключените сделки расте най-бързо – с около 9%. Високата активност във Варна продължава от 2017 г., когато увеличението на покупко-продажбите е било сходно. Купувачите в морския град, за разлика от столицата, разчитат повече на собствени средства при инвестиция в имот – под 40% от тях използват жилищен заем. Това се дължи най-вече на миграцията от по-малките градове към Варна. Често срещана практика е купувачите да продават старото си жилище и да закупят ново. В някои други по-големи градове също се отчита по-значимо покачване на цените. Във Велико Търново годишният ръст също е 10%, като средната цена вече достига до 515 евро за квадрат. В Добрич покачването е над 9%. В Шумен и Ямбол цените на жилищата са се вдигнали с над 8% за година.

Въпреки признаците за задържане на цените в последното тримесечие на миналата година, строителната активност продължава да е висока. В сравнение с четвъртото тримесечие на 2017 г. издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради са с 14% повече, броят на жилищата в тях – с 59%, сочат данни на НСИ. Най-много жилища предстои да бъдат започнати в столицата – 5290, Варна – 1923, Пловдив – 1263, Бургас – 1113 и Стара Загора – 616.

От „Адрес“ очакват конкуренцията в предлагането да се повиши и това да окаже натиск и върху цените на новото строителство. Влияние на пазара също към намаляване на ръста на цените ще окаже и затягането на кредитирането от страна на някои банки. За първи път от 5 години насам се наблюдава спад на новоотпуснатите ипотечни кредити. Делът на сделките с пълно банково финансиране е 12%. В повечето случаи купувачите търсят финансиране в размер от 50 до 80% от стойността на имота.

По предварителни данни на Националния статистически институт броят на въведените в експлоатация жилищни сгради през четвъртото тримесечие на 2018 г. е 721, а новопостроените жилища в тях са 2345. Спрямо четвъртото тримесечие на 2017 г. сградите са с 67 повече, или с 10.2%, а жилищата в тях се увеличават с 304, или с 14.9%. Най-много жилищни сгради са въведени в експлоатация в областите Варна – 102 сгради с 413 жилища в тях, Пловдив – 88 сгради с 330 жилища, и Бургас – 74 сгради с 414 жилища.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ