СИНЯ ЛАМПА 

Затворник поиска 50 хил. лв. от държавата, не му давали книги от библиотеката

Затворник поиска 50 хил. лв. от държава, след като от ръководството на зандана в Бобов дол го лишили да взима книги от библиотеката. Кирил И. заведе дело срещу Главна дирекция „Изпълнения на наказанията“, като в исковата си молба той посочва, че 01.01.2017 г. до 22.03.2018г. е бил лишен от правото да ползва книги от затворническата библиотека.

Отделно от това той посочва, че не е бил допуснат за участие в конкурс за коледна украса. За всяка една от причинените неимуществени вреди и уронване на човешкото достойнство той е предявил искове от по 25 хил. лв. всеки.

По време на съдебния процес стана ясно, че Кирил е настанен в І група в затвора в Бобов дол, с диагноза „Социопатна личностова структура. Зависимост към кокаин и амфетамин. Асоциално поведение“. „Коледният конкурс важеше само за затворниците от останалите групи, тъй като тези от І група имат специален режим за охранителните съоръжения. По отношение на ползването на книги, Кирил е имал невърнати и поради тази причина е лишен от получаването на нови“, посочиха от защитата на ГД „Изпълнение на наказанията“.

В крайна сметка магистратите от Административен съд – Кюстендил, порязаха мераците на затворника, като той ще трябва да плати и сторените разноски в размер на 350 лв.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ