ТЕМА 

След 22 години дупничани отново се събраха на „Барикадите“

Десетки дупничани се събраха на „Барикадите“, за да отбележат 22 години от падането на Жан Виденов през 1997-а година.

Тогава, именно хилядите жители на Дупница в продължение на денонощия бяха блокирали международния път Е-79, както и железопътната линия. Опитите на други градове за барикади не успяха, но Дупница удържа на натиска и доведе до промените в държавата. Част от „ветераните“ от онези януарски и февруарски събития на 1997 година – Тодорка Савова, Михаил Панчев, Георги Гиздов, Владо Стоянов, Адриана Велева и други от участниците в събитията, отново бяха на емблематичното място.

„Тогава бях началник на кабинета на президента Петър Стоянов, но всекидневно поддържахме връзка с Дупница, защото цяла България бе вперила поглед тук. Затова дойдох да уважа събитието, защото демокрацията започна от тук“, каза Илия Лазаров.

„Вие сте хората, които посочихте правилния път на България. Ние сме тези, които трябва да продължим да го следваме. Историята е тази, която ще покаже дали днешните времена са по-добри или не, но Дупница заслужава да има монумент, който скоро ще бъде изграден“, каза Ивайло Константинов, който като председател на сдружение „Духът на Дупница“ дари 10 000 лева за начинанието и благодари на над 250-те включили се с дарения за монумента.

Той е идеен проект на арх. Асен Пилев и ще бъде в непосредствена близост до самия терен на „Барикадите“.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ