НОВИНИТЕ 

Набедена в корупция лекарка от ТЕЛК осъди държавата

На фона на започналата повсеместна активност на прокуратурата срещу фалшивите инвалиди един случай отпреди 7 години и половина завърши с пълно фиаско за държавното обвинение. Лекарка от ТЕЛК във Враца осъди прокуратурата, че я е набедила в престъпление и е съсипала добрата й репутация, съобщи „Конкурент“.

По непотвърдена информация присъденото й обезщетение е от порядъка на 10-20 хил. лв. В средата на юли 2011 г. две невроложки от ТЕЛК-Враца и техническата им сътрудничка са арестувани по обвинение, че са поискали 300 лв. като „дар“ от болни хора, за да им дадат по-висок процент инвалидност. Срещу трите жени са повдигнати обвинения за длъжностни престъпления, сред които искане на подкуп, принуда и участие в организирана престъпна група.

По-късно са освободени от ареста под парична гаранция от 3000 лева, но поради съсипаната им репутация били принудени да си търсят работа в други населени места. Р.М., която е била и шеф на неврологичното отделение в мездренската болница, напуска града и се установява чак в Козлодуй, където започва отначало.

3 години след шумния арест обаче обвинението срещу трите се срива, а една от тях завежда дело срещу прокуратурата, с което да изчисти името си, и го печели на всички инстанции. Междувременно в последните дни продължава да се шуми около най-новите случаи на обвинени в корупция медици покрай фалшиви ТЕЛК експертизи.

Лекарка от Търговище бе осъдена екстрено на една година условно лишаване от свобода и глоба от 1000 лв., буквално две седмици след като беше заловена с подкуп. В края на януари обвиняемата лекарка, член на ТЕЛК-Търговище, е поискала от 66-годишен пациент 200 лева, за да определи по-висок процент нетрудоспособност. Задържаната преди дни шефка на ТЕЛК в Ловеч пък бе оставена за постоянно в ареста, въпреки че се оплака от сериозни заболявания и предупреди, че в ареста „ще свърши като Иван Ласкин“.

Само във Враца се проверяват над 160 решения на ТЕЛК. Миналата година в района нашумя училището в село Камено поле, в което 20 от 37 ученици се оказаха с ТЕЛК, глухонеми, с астма и епилепсия. Децата са наглед съвсем здрави и учителите установили с изненада, че са с ТЕЛК покрай акцията с връщането на отпадналите ученици. Две от тези решения вече са анулирани. Част от тези деца са получавали и най-високата помощ за най-тежки увреждания – 930 лв. месечно.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ