ТЕМА 

Чиновничка написала позицията на църквата за децата

Чиновничка е написала спорното становище за Стратегията за детето, публикувано на интернет страницата на Българската православна църква (БПЦ). Това стана ясно от изявления на Ловчанския митрополит Гавриил и на Русенския митрополит Наум. Междувременно въпросното становище бе свалено от сайта.

В края на миналата седмица на официалната страница на БПЦ беше публикувана позиция относно Стратегията за детето, в която се призовава за цялостна редакция на пуснатия за обществено обсъждане документ. Във вторник обаче от Светия синод подчертаха, че публикуваният текст е лична инициатива на Ловчанския митрополит Гавриил и не е съгласуван с патриарх Неофит. В крайната позиция предизвикала полемика по темата, се развива теза против яслите и детските градини, като се говори за „узаконяване на насилствената институционализация на децата, без никаква възможност за алтернативно решение на техните родители“.

Изразява се също така остро несъгласие и с абортите по желание с внушения, от които следва, че те трябва да се криминализират. Сред предложенията в становището е и задължителното изучаване на религия не само в училище, а още в детските градини. В същото време в самата стратегия се посочва, „че забременяването е лесно отстранимо, че абортът е суверенно право на майката и че двама или повече души могат да живеят без брак и да съжителстват на семейни начала, включително и ако са от един и същи пол“.

В крайна сметка Ловчанският митрополит замеси в казуса служителката Десислава Панайотова, на която заръчал да изготви становище, което да бъде изпратено в МС, каквато е процедурата при обществено обсъждане на нови документи. Тя обаче забъркала истинска каша, твърди владиката. „Обърнах се към хора, с които Светия синод работи, които са помагали за изработване на концепции и становища по разни въпроси, но никой от тях нямаше в момента готовност да предложи текст по въпроса.

Само Десислава Панайотова беше работила по въпроса и написа проектотекст на становище на Светия синод за стратегията. След прочитане на нейния материал бяхме ѝ казали да го съкрати и най-много да наблегне на въпросите, които се поставят за разглеждане в новата Стратегия за детето, като за абортите с 2-3 изречения да потвърди тяхната неприемливост от светата църква.

Последната ѝ редакция аз нямах време да прочета, но бях сигурен, че е спазила указанията. Оказа се, че тя почти не е променила предишния си текст“, разказа той. И допълни, че текстът е бил разпратен на останалите митрополити и никой не възразил на него.

„Подобен документ не е бил официално обсъждан в заседание на Светия синод. Текстовете на становището, обвързващи БПЦ-БП като институция, са лично творение-проект на г-жа Десислава Панайотова, сътрудник в Отдел „Културно-просветен” при Синодалната канцелария, но това в никакъв случай не означава, че Светият синод ще ги приеме безпрекословно и недвусмислено“, обяви от своя страна митрополит Наум.

По думите му въпросите, свързани с абортите и децата в риск, са тема на бъдеща задълбочена дискусия в обществото, а всички други теми, касаещи образованието и възпитанието на децата, следва да бъдат обсъждани от съответните педагози и специалисти, имащи мнението и на богословската наука, като по този начин би се очертал най-точен и правилен подход за препоръки по тези въпроси.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ