НОВИНИТЕ 

Без забрана за публикуване на социологически данни в изборния ден

Отпадна забраната за оповестяване на данни от социологически проучвания в деня на избори и в деня на вота. Това решиха депутатите от правната комисия при гласуването на второ четене на поправките в Изборния кодекс.

Предложението бе внесено от Дияна Саватева от ГЕРБ и минаха с 9 гласа ”за” и общо 7 гласа „против” и въздържал се. Против бяха от ДПС и патриотите. Според вносителите с новия текст ще елиминира една неравнопоставеност и ще възможност за поява на дезинформация.

От ДПС и патриотите заявиха, че така ще се повлияе на вота на избирателите. Хамид Хамид пък уточни, че едно съобщение от 30 мин.по голяма телевизия може да обърне вота . Не ме карайте да нарека предложението ви лобистко, каза Хамид.

В отговор Саватева обясни, че така ще се намали възможността от поява на сивс или непроверена информация. И даде примери с Финландия, Словения и Холандия, където няма такова ограничаване.

След обжалване и връщане на решение от ВАС, ЦИК ще трябва да вземе повторно решение с повече от половината от всички членове, а не с мнозинство от 2/3, гласуваха депутатите. От ВАС коментираха, че сега действащата разпоредба блокира решенията на ЦИК и се стига до там комисията да не изпълнява препоръките на съда заради липсата на мнозинство. Става дума за около 13 случая. И дадоха пример с отказ за регистрация на кандидат за избори заради липсата на мнозинство.

Същият принцип ще важи и за РИК, решиха още депутатите.

Правната комисия одобри и предложението да се прецезират и изброят кои точно решения на ЦИК може да се жалят пред ВАС. Целта бе съдът да се облекчи и да не се занимават с актове, които по същество не са допустими. От ВАС коментираха, че по време на избори се образуват между 200 и 250 дела

Правната комисия отхвърли предложенията на ДПС за връщане на стария режим за откриване на секции в чужбина и за отпадане на уседналостта от 6 месеца за местни и национални избори и 3 месеца за избори за ЕП.

Така остава ограничениято само за 35 секции в държави извън ЕС при парламентарен вот. По време на дебатите шефът на правната комисия Данаил Кирилов предложи да се направи изключение за Великобритания заради Брекзит. В отговор от ДПС предложиха освен Великобритания това да важи за всички – САЩ, Индия, Турция и всички държави в ООН. В крайна сметка Кирилов оттегли предложението.

Без одобрение остана и тяхното искане за видене на кампанията на майчин език и при такава ситуация да се осигурява превод на български език. Така забраната за агитация на чужд език остава, решиха депутатите.

Отхвърлиха и искането на БСП за публичен регистър на избирателите, както и това на „Воля” извънпарламентарните партии, но с членове в ЕП, да нямат членове в ЦИК, РИК и СИК. Последното обаче не успя да мине, защото членовете баха 9 на 9 гласа. Кирилов обаче намекна, че в зала може и да бъде подкрепено.

В момента депутатите започнаха с дебатите по текста Информационно обслужване да изработва машините за гласуване.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ