СИНЯ ЛАМПА 

Предупредиха: Телефонните измамници са изключително убедителни

За съжаление все още много хора стават жертва на телефонна измама, което донякъде е необяснимо, но трябва да се вземе предвид и възрастта на повечето от жертвите, тъй като по-голямата част от тях са възрастни хора. Иначе самите телефонни измамници са изключително убедителни, поради което и доста често хората са подложени на емоционален шок, когато разговарят с тях. Това заяви в сутрешния блок на БНТ старши инспектор Златка Падинкова, началникът на сектор „Измами“ в Главна дирекция „Национална полиция“.

,,В масовия случай хората подават сигнал в полицията. Разбира се, има и такива, които не се усещат в момента, но е факт, че все повече хора сигнализират в полицията“, посочи тя.

,,Съдействието на полицията продължава да е най-често прилаганата тази схема, тя е и най-успешната всъщност. Продължават и старите схеми за предоставяме на капаро, даване на пари за освобождаване на икономическа такса и т.н.“, разясни Падинкова и посъветва хората когато им се искат пари по телефона, винаги да имат едно наум, че по всяка вероятност се касае за телефонна измама.

Тя допълни още, че най-много телефонни измами има в столицата и по-големите градове на страната, тъй като там и потенциалните жертви са повече.

,,Вербалната атака и агресия няма риск да бъдат реализирани, те са просто част от схемата, по този начин те са още по-убедителни“, обясни Падинкова и разясни, че ало-измамата е дистанционно престъпление, т.е. измамниците не са в близост до жертвата, а обикновено на доста голямо разстояние от нея.

,,Процентът на разкриваемост на този вид престъпление е около 18%. Както виждате, цифрата не е висока, но не мога да кажа, че е и ниска. На практика ние задържаме всички категории извършители на това престъпление“, завърши старши инспектор Златка Падинкова.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ