Home » Мнения » Марина Иванова за ФАКТИ: Еманюел Макрон ще спечели убедително президентските избори

Марина Иванова за ФАКТИ: Еманюел Макрон ще спечели убедително президентските избори

Сподели новината
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тази неделя във Франция предстои вторият тур на френските президентски избори. До този финален етап на битката стигнаха двама кандидати – досегашният френски президент Еманюел Макрон и проруската евроскептичка Марин льо Пен.

По темата, която касае не само Франция, но и целия цивилизован Западен свят, от ФАКТИ реализирахме интервю с икономиста Марина Иванова – българка, която от доста години живее във френската столица Париж.

Интервюто ни с нея четете в следващите редове:

– Г-жо Иванова, в качеството Ви на човек, който от дълги години живее във Франция, както и от гледна точка на политическата Ви култура – а Вие, знам, имате сериозна такава, според Вас идеалният президент за Франция ли е Еманюел Макрон?

– Към този момент да. Аз мисля, че човек винаги трябва да е реалист и донякъде трябва да се съобразява с реалностите на момента. Еманюел Макрон вероятно има известен брой пропуски за тези 5 години, в които беше президент на Франция. Той обаче показа, че може да се справя, да управлява кризи и според мен към момента, като се има предвид и какви бяха другите кандидати, както и персонално съперничката му сега на втория тур, той е най-разумният избор.

– С оглед на това, което сте проследили до момента в хода на предизборната кампания, а и на база всичко, което имате като познание за нагласите на французите, допускате ли, че е възможно Марин льо Пен да спечели в неделя?

– Според мен не. Смятам, че френското общество отново се мобилизира за един демократичен избор. Категорично мога да заявя, че това общество е с доста дълбоки демократични устои. По принцип винаги, когато един действащ президент се бори за втори мандат, се изтъкват обещания, които той не е успял да изпълни, както и задачи, с които не се е справил идеално.

Във Франция през последните няколко години, още преди Макрон да бъде избран за президент, имаше различни кризи. Атентатите през 2015 година доста травмираха френското общество. В този момент той още не беше президент на Франция, но дори по негово време имаше различни атентати. Вероятно Вие и читателите ви помните, че един учител беше много жестоко обезглавен в едно френско предградие. Тези ужасни неща оставиха сериозен отпечатък върху френското общество.

Друг пример за събитие, белязало управлението на Еманюел Макрон, е възникването на Движението на Жълтите жилетки, които бяха много активни и имаха широка подкрепа. Бих посочила и опита за пенсионна реформа от страна на Макрон – опит, който мобилизира мащабни стачки в продължение на два месеца. След това дойде и COVID кризата, която продължава вече две години. Всички тези фактори увеличават подкрепата за крайностите – за крайната десница и крайната левица. Но въпреки всичко аз мисля, че Макрон ще бъде преизбран от французите.

– Изреждайки тези кризисни моменти, някои от които не са тясно френски, а глобални – като пандемията, можем ли да предположим, че ако всичко това не беше сполетяло Франция и целия останал свят, първият и засега единствен президентски мандат на Еманюел Макрон щеше да е много по-реформаторски? Питам, тъй като ми е известно, че някои от неговите идеи за реформи засега не се случват.

– Да, абсолютно. Например реформата на пенсионната система беше замразена, сложена е на standby (б.р. на изчакване) от началото на пандемията. Направиха се реформи в образованието и здравеопазването. Като цяло съм на абсолютно същото мнение, което загатвате във въпроса Ви – ако не бяха тези толкова много и толкова непредвидими външни фактори и кризи, тези пет години щяха да са много по-реформаторски.

– От френските кандидат-президентски кампании, които сте наблюдавали до момента, обикновено на сблъсък на идеи ли сте свидетел или пък на характерната за България компроматна война?

– Според моята преценка дебатите в политическия живот във Франция като цяло са доста повече сблъсък на идеи и идеологии. Да, за определени кандидати в дадени моменти се изваждат и компромати. В случая говоря за компромати, които впоследствие бяха потвърдени като реални факти. Такова нещо сполетя кандидата на десницата Франсоа Фийон. И все пак, генерално дебатът се води на едно сравнително високо ниво и на преден план излизат идеите.

– Един въпрос, който е донякъде препратка към това, което попитах по-рано за шансовете на Льо Пен. До каква степен външнополитическите тези на кандидат-президентите, които вече са само двама – Еманюел Макрон и Марин льо Пен, имат значение при избора на френските граждани?

– Моите наблюдения сочат, че вътрешните теми са по-определящи за избора на французите в изборния ден. Относно външнополитическия план, ситуацията, в която сме от 24 февруари – ситуация на война срещу западните, срещу европейските, срещу демократичните ценности, е безпрецедентна в нашата най-нова история. В тази ситуация Макрон – с цел да не се разширят военните действия, проведе няколко разговора с руския президент Владимир Путин. Тези разговори бяха безрезултатни поради причините, които действащият френски президент спомена – политикът Путин, с когото той разговаря напоследък, няма нищо общо с онзи, с когото е разговарял преди време. Руският държавен глава се държи като диктатор и не се вслушва в гласа на разума, той е обладан от някаква идея, че неговата мисия е да възстанови Руската империя или Съветския съюз. Макрон направи това усилие с тези разговори, опита се да намери възможност да постигне прекратяване на военните действия на Русия срещу Украйна. И ако се върна конкретно на Вашия въпрос, моите наблюдения са, че това не влияе толкова на французите – не е толкова голяма част от политическия дебат. Но от друга стана, според мен подкрепата в миналото, дадена от Льо Пен към Владимир Путин, е имиджов проблем за нея. Дори и в момента тя се опитва да бяга от това, не ѝ се иска снимките ѝ с Путин да се показват, не иска тази информация да е в медиите. Според мен това ѝ коства подкрепа.

– Беше ли критикуван Макрон във Франция за тези си срещи на живо и после разговори по телефона с Путин?

– Аз може би не съм в течение на абсолютно всичко, но все пак не съм попадала на остри критики срещу него заради тези му опити да вразуми Владимир Путин, за да спре той военните действия на украинска територия и да се търси дипломатически изход от войната.

– А как стоят нещата по отношение на вътрешните теми – кой от двамата много споменавани от нас кандидати за президент на Франция лансира по-добре сред местното население вътрешнополитическите си идеи?

– Решенията, които предлага Макрон по вътрешните теми, са по-реалистични, по-разумни и по-приемливи за електората. Най-силните теми на тази президентска кампания бяха няколко, като част от тях присъстват често на френските избори. Това са сигурността и миграцията, покупателната способност – тя може би беше тема номер едно на тази кампания, пенсионната реформа, разбира се, както и темата, която излезе много на преден план между двата тура на изборите – промяната на климата и екологията. Това е тема, която всъщност е изключително важна за младото поколение. С оглед на това, последното изявление на Макрон беше, че след като спечели изборите ще има първи министър, който ще е пряко отговарящ за екологичното планиране, тъй като това се отнася до всички области, всички сектори, всички разходи, цялото оборудване, инвестициите и въобще към абсолютно всички политики и отрасли.

Мисля, че това е един доста силен знак, че той иска да се вслуша в това, което вълнува електората. В случая най-младите. Последните резултати от социологическите проучвания – към сряда сутрин, дават резултат от 56,6% за Макрон и за 43,5 % за Льо Пен.

– Какъв е профилът на хората, които подкрепят Льо Пен?

– Те са най-различни всъщност, което е много странното. Това може да са хора, които живеят в по-селски райони, където де факто почти няма чужденци, почни няма емигранти, но може да са и хора, които живеят в големите градове. Все пак в големите градове Льо Пен определено има много по-малко подкрепа, въпреки че именно там има все пак най-много чужденци. Играещото в неин ущърб е, че тя предлага закони, които биха ограничили правата на чужденците да работят, което според мен шокира част от хората. Факт е, че все пак ето 23% са гласували за нея, като се има предвид, че и друг кандидат беше много близък до нейния профил – Ерик Земур. По принцип той играе на малко по-различна струна, но пак имат доста близки тези.

Впрочем, бих искала да отбележа, че една част от хората, които гласуваха за Жан-Люк Меланшон на първия тур, го направиха точно заради екологичната тема, която той силно засягаше. Друга част гласуваха за него, тъй като социалистите не излъчиха убедителен кандидат. Кандидатка на социалистите бе кметицата на Париж – Ан Идалго, която, въпреки че на местните избори получи близо 50%, сега на национално ниво беше подкрепена само от малко над 2%. Тя определено не беше удачен кандидат. Като цяло социалистите се представиха доста зле. Съответно повечето нейни избиратели решиха, че ще гласуват за Жан-Люк Меланшон, за да имат евентуално представител на втория кръг на изборите, но Меланшон се класира трети.

– Да завършим с впечатленията Ви от снощния дебат, който проведоха кандидатите Еманюел Макрон и Марин льо Пен.

– Дебатът вчера беше сблъсък на два проекта, на две идеологии. Европейска и демократична Франция, която е вярна на принципите залегнали във френската Конституция: „Свобода, равенство, братство“, срещу националистическа, евроскептична Франция, обърната към себе си. Една от най-силните фрази, които произнесе Макрон беше: “Когато говорите с Русия, г-жо Льо Пен, Вие говорите с Вашия банкер, Вие сте зависима от властта в Русия.” Макрон беше по-убедителен, по-задълбочен, беше в нападение. Льо Пен говори по-общо и, въпреки че опита да покаже съчувствие спрямо Украйна, се изказа против нейното европейско бъдеще.

Този важен дебат, в който Макрон безспорно показа надмощие, затвърждава мнението ми, че той ще спечели убедително президентските избори.

Поставете оценка:

1

Оценка 1 от 8 гласа.

ВИЖТЕ ПЪЛНАТА И ОРИГИНАЛНАТА СТАТИЯ ТУК

Какво мислиш по темата?
Сподели новината

About 1DEN.BG Новините

1ден - 1den.bg съществува от 2016-та година, като се старае да предлага само истината на своите читатели. Чисти новини, такива каквито са, без цензуриране. Освен това се стараем да запазим и мненията на читателите, такива каквито са, реални, неподправени и също без да бъдат цензурирани. Ние държим на прозрачността и истината. Заповядайте прочетете полезна информация и тук: 365novini.com - Водещите новини ; Ko4.bg - С рогата напред ; Swoman - Мода, съвети, клюки и рецепти - Всичко за жената

Твоят коментар