СПОРТ 

Сребро за Владо Илиев на Световното в Йостерсунд

Исторически успех за българския биатлон! Владимир Илиев спечели сребърен медал в индивидуалния старт на 20 км на Световното първенство в Йостерсунд (Швеция). Стартиралият с №42 Илиев порази 19 от общо 20 мишени и успя да се пребори за първия в историята на родния биатлон при мъжете медал от шампионат на планетата. Илиев остана на 1:08.7 минута от победителя Арнд Пайфер. Германецът бе безгрешен в стрелбата и даде време 52:42.4 минути.

Единствения си пропуск Илиев допусна във втората стрелба (от положение “прав”). Само на 4 десети от секундата след българина остана норвежецът Тарей Бьо (1 грешка в стрелбата), който се нареди трети в крайното подреждане.

Още двама българи се класираха в Топ 30. Димитър Герджиков е 21-и. Той направи само една грешка (във втората стрелба) и даде време с 3:42.3 минути по-слабо от това на шампиона. Европейският първенец в същата дисциплина от Минск миналия месец Красимир Анев пък зае 27-а позиция, с изоставане от 4:13.3 минути. Анев допусна общо 2 грешки – по една във всяка от първите две стрелби. След това Анев порази последните 10 мишени и това му позволи да намери място сред първите 30. Четвъртият ни представител – Антон Синапов, допусна по 2 грешки във всяка от първите три стрелби и не завърши състезанието.

В надпреварата бяха записани за участие общо 103-ма биатлонисти. Илиев потегли по трасето непосредствено преди френската суперзвезда Мартен Фуркад, който се провали днес. Фуркад завърши едва 39-и с 4 пропуска (2 от тях в последната четвърта стрелба), с изоставане от 5:46.0 минути.

За Владо Илиев, който на 17 март навършва 32 години, това е най-големият успех в кариерата му. Роденият в Троян състезател има и европейска титла в спринта на 10 км от Дужники Здрой (Полша) през 2017 година. Той има и още две бронзови отличия от европейски първенства, както и сребро от Световните военни игри в Сочи през 2017 година.

За 31-годишния Пайфер това е общо 14-и медал от световни първенства (5-и златен). Германецът е и олимпийски шампион в спринта от Игрите в Пьончан през 2018 година.

30-годишният Тарей Бьо пък спечели днес 17-ия си медал от шампионати на планетата (8 от тях са златни). Той има и 2 олимпийски медала (златен и сребърен) със щафетата на Норвегия.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ