ТЕМА 

Катастрофиралият в Етиопия самолет е набирал твърде бързо скорост

Пилотът на разбилия се в Етиопия самлет „Боинг 737 MAX 8“ на Етиопските авиолинии е поискал разрешение да набере височина, преди самолетът да изчезне от радара. Това съобщи агенция Reuters , като се позовава на източник, запознат със записите на разговорите между авиодиспечарите и екипажа.

Според информацията, след излитане, самолетът е набрал нетипично висока скорост. Скоро след това пилотът информира диспечера за проблемите и е поискал разрешение да се изкачи на височина 14 хил. фута (4 200 метра) над морското равнище, което е около 6,5 хиляди фута (2 000 метра) над летище Адис Абеба.

След това пилотът е поискал спешно разрешение да се върне обратно. На височина от 10,8 хиляди фута (3 200 метра) над морското равнище, самолетът е изчезнал от радара.

„Той (пилотът) е казал, че има проблеми с контрола на самолета. Ето защо искаше да набере надморска височина“, казва източник. Reuters уточнява, че според експерти пилотите обикновено правят такива искания, когато имат проблеми близо до земята и искат да си осигурят място за маневриране и избягват да летят над терени с труден релеф.

Отбелязва се, че около Адис Абеба теренът е хълмист, а на север е планинската верига Ентото. Източници на вестник The New York Times запознати със записа от разговорите между диспечерите и екипажа, информираха по-рано, че командирът на самолета е поискал разрешение да се върне само три минути след заминаването, тъй като самолетът набира скорост твърде бързо.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ