НОВИНИТЕ 

Търново блесна с Трабант лимузина и полицейска патрулка

Над 100 трабантчета взеха участие в 10-тото юбилейно издание на „Трабант фест”, който се провежда от 2009 г. традиционно във Велико Търново.

Тази година броят на участниците във фестивала бе рекордно не само като бройка, но и с международното си участие от съседна Румъния, Сърбия и Великобритания. Подредените като за изложба „трабита” предизвикаха истински възторг не само у любителите на старите соц автомобили, а и у младите, които никога не са се качвали на култовият ГДР автомобил. Най-голяма опашка от желаещи имаше да се качат зад волана на „траби лимузината” и високопроходимия „трабант” с високо окачване.

Дамите пък се прехласваха по „траби батката” на Коста Костов с отварящи се като на спортно „ферари” вертикално врати. А най-малките, децата, пък ахкаха при вида на синьото автомобилче, с изрисувани върху вратите му герои на любимия анимационен филм „Ледена епоха”. Интерес предизвика и разградското „трабантче” с изобпажението на хан Крум и забучената отстрани пика с конска опашка. Един от участниците пък наистина доста себеше постарал да влезе в духа на феста. Освен семейния „трабант”, пред него бяха паркирани още две детски „трабита”, а „върхът” беше минидекоративното „трабантче” полицейски автомобил. Върху капакана големия „трабант” бяпа подредени и стари черно бели ретро снимки, показващи историята на трабанта по времето на социализма в България и ГДР.

Супер интересен беше и „Трабантът” преформен като полицейска патрулка с истинска видеокамера и мегафон, поставени на покрива. Собственикът му Вълчо Стоименовски от Ботевград обясни, че досега не си е имал проблем с истинските полицаи, тъй като изкарвал уникалния автомобил само по конкретни поводи като събора във Велико Търново. До него пък бе паркирал своя трабант пикап с аварийна лампа търновецът Тодор Колев.

„Реших да направя този пикап, след като си повредих официалната кола, тойотата докато прекарвах с нея торби с вар. С трабанта нямам този проблем. Мога спокойно да си го товаря без да се страхувам, че може да се повреди или одраска”, сподели стопанинът на пикапа. На изложбата в центъра на Велико Търново се кипреха гордо и тунинговани „трабита”. Собственикът на едно от тях призна, че ремонтите по фасадата и механиката на колата му е струвало толкова, колкото да си купи една чисто нова кола от престижна европейска марка. Той обаче не съжалявал за парите.

„Имам две други коли” – „Мерцедес” и „Рено”. Но „Трабантът” е перлата в короната. Това не е кола, това е все едо да притежаваш едно старинно бижу. Колкото повече време минава, толкова по-ценно става. преди време имах бизнес партньори от Германия и реших да ги разхода с „трабанта”. Да видиш тези възрастни сериозни господа с вратовръзки и сака за по 500 евро, как се кефиха като деца. После един от тях ми призна, че първата кола в живота му е била „трабант” и че не бил изпитвал удоволствието да се вози така яко от над 30 години”, разказва Валентин Атанасов.

След изложението, участниците в Десетия „Трабант фест” направиха дефиле в центъра на града, след което се отправиха на площада пред крепостта Царевец. Там желаещите показаха своите умения в майсторско кормуване по гладък участък и в преодоляването на препятствия. А накрая както винаги, за най-добрите, имаше награди и грамоти.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ