ШАРЕН СВЯТ 

Пръстов отпечатък за по-сигурни безконтактни плащания

Извършването на безконтактни (NFC) плащания с карти в Обединеното кралство, са ограничени до определена сума. Но това ограничение няма да важи за някои от клиентите на NatWest, след като банката започна пробна употреба на биометрична идентификация при извършване на безконтактни плащания с карта.

Както навсякъде по света, много търговски обекти, бензиностанции и заведения за хранене предоставят възможност за безконтактно плащане с карта, при което клиентът само размахва картата си над четеца, докато не се чуе звуков сигнал, извършвайки и плащането без да се налага въвеждането на ПИН код. От съображения за сигурност, в Обединеното кралство тези транзакции са ограничени до £ 30.

Разработена от NatWest, съвместно с компанията за цифрова сигурност Gemalto, Visa и Mastercard, картата сканира пръстовия отпечатък на потребителя, за да удостовери самоличността му и след това премахва обичайно прилаганото ограничение на транзакцията.

„Използването на пръстови отпечатъци, а не ПИН код, за да се удостоверят транзакции, има много предимства, предимно повишената сигурност и по-голямото удобство”, казва Хауърд Берг (Howard Berg) от Gemalto. „Потребителите могат да плащат бързо и лесно само с едно докосване и вече няма нужда да се тревожат за лимита на транзакциите при безконтактни плащания.”

Регистрираният от потребителя пръстов отпечатък се съхранява на самата карта и проверката се извършва директно от картата, така че не се налага търговците да подменят касовите устройства. Картата може да бъде настроена в клон или вкъщи, като картата се изпраща на клиента в специален калъф. След като веднъж бъде въведен пръстов отпечатък в картата, той не може да бъде променян.

NatWest ще избере 200 от своите клиенти, които ще изпробват картата с пръстови отпечатъци през следващите седмици.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ