ЛИЦАТА НОВИНИТЕ 

Златни значки с лика на Левски за спасителите на Теменуга, повлечена от водопад в Карлово

Златни значки с лика на Левски от кмета на община Карлово Емил Кабаиванов получиха шестимата спасители на 11-годишната Теменуга Панайотова и на двете й връстнички, които на 10 март т.г. щяха да загинат на водопада „Сучурум” в Карлово.

Тони Танчев, ефрейтор Никола Върбанов и приятелките им Станимира Иванова и Радина Петрова, които първи видели безжизненото тяло на Теменуга във водите на реката, получиха почетни грамоти от община Карлово и от директора на МВР в Пловдив ст. ком. Атанас Илков. Двамата наградиха с грамоти и младши полицейските инспектори Ивайло Свиленов и Симеон Иванов, които първи се отзовали на мястото на инцидента.

Във фаталния неделен ден 11-годишната с двете си приятелки решили да се разходят край Карлово, за да се полюбуват на природата, обясни по време на награждаването в Карлово майката на Теменуга Мая Панайотова. Тя опроверга медийни публикации, че детето й е рискувало живота си заради селфи. „Тя и приятелките й са творчески натури. Участват в много конкурси и олимпиади. Много отговорни деца са и само половин час преди да излязат сред природата, се чухме”, призна Мая Панайотова. Майката обясни, че детето й живее втори живот.

„Втори живот живее дъщеря ми, благодарение на тези млади хора. Думи нямам да опиша вълнението си”, каза още тя. Малката Теменуга все още обаче е в болница, където се лекува от преживяното. Първоначално е била в Първа хирургия в УМБАЛ „Св. Георги”, където са лекували нараненото й от буйния водопад лице. След това, тъй като се е била нагълтала с вода, е развила пневмония. Според лекарите по думите на майката дъщеря й ще се излекува напълно. Междувременно в болницата са я посетили спасителите й, признаха те пред Агенция Монитор.

И Тони Танчев, и приятелят му от детинството Никола Върбанов никога няма да забравят преживяното. Те също били в слънчевия неделен ден на разходка в местността, когато една от приятелките им видяла в буйната вода червена детска раница. Секунди по-късно младите хора забелязали във водата безжизнено детско тяло. Те не се поколебали и за секунда. Хвърлили се във водата и извадили детето. Теменуга не дишала и не давала признаци за живот. Била паднала от над 8 метра височина на водопада. Роля оказало медицинското обучение на ефрейтор Върбанов, който е военослужещ в 61-ва Стрямска механизирана бригада. Той дал указания на Тони да обдишва детето и започнал да й прави сърдечен масаж. Приятелките им се обадили на 112 и на мястото за буквално няколко минути отишли полицаите Ивайло Свиленов и Симеон Иванов. Те спасили двете други момиченца, които бедствали на скалите над водопада.

Когато другите две деца се поуспокоили, разказали, че изведнъж придошла буйна вода, която повлякла слабичката Теменуга. Приятелките й се опитали да я задържат, като я хванат за ръчичките и дрехите, но не успели. След като видели как водопадът повлича Теменуга, те се стресирали и останали горе на скалите. „Детето ни се усмихна от болничната стая. Добре е и ще се възстанови. Радваме се, че успяхме да я спасим. В първите нощи сънувах кошмари, но вече всичко е нормално”, каза за Агенция Монитор Тони. Майката на Теменуга – Мая, по време на награждаването изчете стихотворение, което специално е написала в чест на спасителите на детето й.

Споделете или харесайте в социалните мрежи:

ДРУГИ ПУБЛИКАЦИИ